Rusia l-a demis pe șeful flotei de la Marea Neagră
Rusia l-a înlocuit pe comandantul flotei sale de la Marea Neagră, cu sediul în Crimeea, a transmis agenția de presă de stat Ria Novosti.
Demiterea șefului flotei ruse de la Marea Neagră vine după o serie de explozii care au zguduit peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014.
Moscova a dat vina pe sabotori pentru exploziile care au lovit marți un depozit de muniții din nordul Crimeei și o bază militară rusă, potrivit publicației Independent.
Capacitate Ucrainei de a lovi mai adânc în teritoriul ocupat de ruși, fie cu rachete americane HIMARS, fie prin acte de esabotaj, indică o schimbare majoră în conflictul declanșat de ruși.
Și săptămâna trecută, exploziile au distrus avioane de război la o bază aeriană navală rusă de pe litoralul Mării Negre din Crimeea.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: China trimite trupe în Rusia
Ieri, agenția de presă rusă RIA a citat surse care spun că comandantul flotei lui Vladimir Putin de la Marea Neagră, Igor Osipov, a fost înlocuit cu un nou șef, Viktor Sokolov.
Dacă va fi confirmată, decizia ar marca una dintre cele mai importante demiteri ale unui oficial militar de până acum într-un război în care Rusia a suferit pierderi grele în oameni și echipament.
Citeste si: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alarmat de situația de la centrala nucleară de la Zaporojie
RIA Novosti a citat surse care spuneau că noul șef a fost prezentat membrilor consiliului militar al flotei în portul din Crimeea Sevastopol.
Flota Mării Negre, care are o istorie venrabilă în Rusia, a suferit mai multe umilințe de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia armatei ruse în Ucraina.
Ucraina a ameninţat miercuri cu distrugerea podului de peste strâmtoarea Kerci, construit cu mari cheltuieli de Moscova pentru a conecta Rusia la peninsula anexată Crimeea, unde au avut loc mai multe explozii la baze militare ruseşti, relatează AFP.
"Acest pod este o structură ilegală şi Ucraina nu şi-a dat acordul pentru construcţia sa. El aduce un prejudiciu ecologiei peninsulei şi deci trebuie distrus. Puţin contează cum: voluntar sau nu", a postat pe Telegram consilierul preşedintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak.
Podul de la Kerci, care a fost inaugurat de preşedintele rus Vladimir Putin în mai 2018, a fost un şantier colosal şi costisitor de doi ani pentru a construi 19 kilometri care să lege Rusia continentală de Crimeea şi să dezenclavizeze peninsula la patru ani după anexarea sa de către Moscova.