Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției din Rusia, a declarat reporterilor de la Kremlin că Rusia va încheia acordul care privește transportul de cereale pe Marea Neagră, pentru că nu au fost acceptate condițiile impuse de aceasta. "Acordurile de la Marea Neagră încetează astăzi să mai fie în vigoare. Aşa cum a spus mai devreme preşedintele Federaţiei Ruse, acordul expiră la 17 iulie. Din păcate, partea care priveşte Rusia din acest acord de la Marea Neagră nu a fost îndeplinită până acum.

Prin urmare, acesta este denunţat", a menționat Peskov.

"Acordul privind cerealele a încetat"

Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că acordul din partea Rusiei s-a încheiat.

"Acordul privind cerealele a încetat", a declarat acesta după ce a spus că nu au fost îndeplinite condițiile Rusiei.

Se pare că Rusia este împotriva prelungiri acordului. Maria Zaharova, purtător de cuvânt a MAE rusesc, a precizat că Rusia a anunțat țări precum Turcia, Ucraine, dar și ONU că se împotrivește prelungirii contractului. Anunțul a fost făcut după ce podul Kreci, care unește Rusia cu Crimeea, a fost ținta unui atac cu explozivi, atac produs de Ucraina, după spusele autorităților rusești.

Încetarea acordului creează suspiciuni în celelalte țări privind aprovizionarea cu cereale, pentru că Rusia este o mare producătoare agricolă.

Încheierea acestui acord a fost anunțată de Putin încă de săptămâna trecută, când a declarat că motivul de încetare a acordului este neîndeplinirea condițiilor impuse de Rusia.

Astfel, inevitabilul s-a produs astăzi, dar Putin a declarat că va relua acordul dacă condițiile îi vor fi îndeplinite.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Putin a spus că nu i-au fost îndeplinite condițiile

Putin a spus că nu i-au fost îndeplinite condițiile

[Sursa foto: Facebook- Vlamir Putin]


"Putem să ne suspendăm participarea la acord, iar dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite, atunci să îndeplinească această promisiune. Vom reveni imediat în acest acord", a declarat președintele rus săptămâna trecută.

Condițiile Rusiei care nu au fost îndeplinite se pare că vizează restricțiile plaților, logistica și asigurările în ceea ce privește exporturile sale. De asemenea, Putin a precizat că nu au ajuns suficiente cereale în zonele sărace, lucru dorit de acesta.

Citește și: VIDEO- Ucraina este pe cale să devină cea mai nouă membră NATO. Stoltenberg: "Aliaţii spun, într-adevăr, că Ucraina va deveni membră a Alianţei"

Aprovizionarea cu cereale poate fi în pericol

Rusia împreună cu Ucraina sunt două dintre cele mai mari producătoare mondiale de grâu, orz, porumb, rapiță și derivate, floarea-soarelui și derivate.

Rusia este una dintre cele mai mari producătoare de porumb

Rusia este una dintre cele mai mari producătoare de porumb

[Sursa foto: Freepik]

Decizia Rusiei de a încheia acest acord pune în pericol și transporturile realizate de Ucraina, care va fi nevoită să își încheie, de asemenea, transportul pe Marea Neagră. Ucraina va trebui să se ocupe de exportul de cereale doar pe cale terestră, lucru dificil, mai ales că acum începe următoarea sa recoltă.

O altă problemă este supraoferta cerealelor din Ucraina din estul Uniunii Europene.

Fermierii spun că recoltele ucrainene au subcotat recoltele locale. În aceste condiții Uniunea Europeană a permis țărilor precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să interzică vânzările interne de cereale din Ucraina, permițând doar tranzitul pentru exportarea acestora în altă parte. Se pare că interzicerea va fi eliminată treptat în urma deciziei Rusiei.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Portul din Constanța va fi afectat

Portul din Constanța va fi afectat

[Sursa foto: romania.europalibera.org]

În această vară, se așteaptă recolte mari în estul Uniunii Europene. Porturile cheie din Europa, cum ar portul Constanța din România, va avea dificultăți în gestionarea transportului, care ar putea să sufere întârzieri, din cauza volumului mare de cereale.

Citește și: Un tânăr a murit într-o explozie, la doar 23 de ani, după ce a intrat cu mașina într-o zonă minată din Jîtomîr, în Ucraina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si