Rusia nu va mai transporata cereale pe Marea Negră până când nu îi vor fi acceptate condițiile impuse
Contractul care prevede transportul de cereale de către Rusia pe Marea Neagră, expiră astăzi, 17 iulie. Rusia a anunțat că nu va relua transportarea cerealelor pe Marea Neagra până când condițiile sale nu vor fi îndeplinite.
Prin urmare, acesta este denunţat", a menționat Peskov.
"Acordul privind cerealele a încetat"
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a declarat că acordul din partea Rusiei s-a încheiat.
"Acordul privind cerealele a încetat", a declarat acesta după ce a spus că nu au fost îndeplinite condițiile Rusiei.
Se pare că Rusia este împotriva prelungiri acordului. Maria Zaharova, purtător de cuvânt a MAE rusesc, a precizat că Rusia a anunțat țări precum Turcia, Ucraine, dar și ONU că se împotrivește prelungirii contractului.
Anunțul a fost făcut după ce podul Kreci, care unește Rusia cu Crimeea, a fost ținta unui atac cu explozivi, atac produs de Ucraina, după spusele autorităților rusești.
Încetarea acordului creează suspiciuni în celelalte țări privind aprovizionarea cu cereale, pentru că Rusia este o mare producătoare agricolă.
Încheierea acestui acord a fost anunțată de Putin încă de săptămâna trecută, când a declarat că motivul de încetare a acordului este neîndeplinirea condițiilor impuse de Rusia.
Astfel, inevitabilul s-a produs astăzi, dar Putin a declarat că va relua acordul dacă condițiile îi vor fi îndeplinite.
"Putem să ne suspendăm participarea la acord, iar dacă toată lumea spune încă o dată că toate promisiunile care ne-au fost făcute vor fi îndeplinite, atunci să îndeplinească această promisiune. Vom reveni imediat în acest acord", a declarat președintele rus săptămâna trecută.
Condițiile Rusiei care nu au fost îndeplinite se pare că vizează restricțiile plaților, logistica și asigurările în ceea ce privește exporturile sale.
De asemenea, Putin a precizat că nu au ajuns suficiente cereale în zonele sărace, lucru dorit de acesta.
Rusia împreună cu Ucraina sunt două dintre cele mai mari producătoare mondiale de grâu, orz, porumb, rapiță și derivate, floarea-soarelui și derivate.
Decizia Rusiei de a încheia acest acord pune în pericol și transporturile realizate de Ucraina, care va fi nevoită să își încheie, de asemenea, transportul pe Marea Neagră. Ucraina va trebui să se ocupe de exportul de cereale doar pe cale terestră, lucru dificil, mai ales că acum începe următoarea sa recoltă.
O altă problemă este supraoferta cerealelor din Ucraina din estul Uniunii Europene.
Fermierii spun că recoltele ucrainene au subcotat recoltele locale. În aceste condiții Uniunea Europeană a permis țărilor precum Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să interzică vânzările interne de cereale din Ucraina, permițând doar tranzitul pentru exportarea acestora în altă parte. Se pare că interzicerea va fi eliminată treptat în urma deciziei Rusiei.
În această vară, se așteaptă recolte mari în estul Uniunii Europene. Porturile cheie din Europa, cum ar portul Constanța din România, va avea dificultăți în gestionarea transportului, care ar putea să sufere întârzieri, din cauza volumului mare de cereale.