Rusia a dezvăluit vineri propunerile sale pentru limitarea influenţei militare americane şi a NATO în vecinătatea sa şi doreşte să negocieze ''încă de sâmbătă'' cu SUA aceste măsuri pe care Moscova le prezintă drept esenţiale pentru evitarea unei escaladări, relatează presa internațională.

Citeste si: Tensiunile de la Marea Neagră, tot mai mari. Putin și Joe Biden ar putea discuta din nou

Vești proaste pentru România: Rusia vrea ca NATO să devină inactivă pe flancul estic

Cererile dure ale Rusiei includ interdicția Ucrainei de a intra în NATO și o limită a desfășurării de trupe și arme pe flancul estic al NATO, de fapt returnând forțele NATO acolo unde erau staționate în 1997, înainte de o expansiune spre Est, notează The Guardian.

Proiectul de tratat în opt puncte a fost publicat vineri de Ministerul de Externe al Rusiei, în timp ce forțele sale militare sunt concentrate la o distanță scurtă de granițele Ucrainei. Moscova a promis că ignorarea intereselor sale va duce la un „răspuns militar” similar cu cel din criza rachetelor din Cuba din 1962.

Citeste si: China dă asigurări Rusiei că o susține în conflictul cu NATO. Ucraina și Marea Neagră, pe un butoi de pulbere

"Noua cortină de fier" dintre Occident și Rusia 

Documentele, care au fost înaintate SUA și aliaților săi la începutul acestei săptămâni, cer, de asemenea, interzicerea trimiterii navelor și aeronavelor de război americane sau rusești în zone de unde își pot lovi reciproc teritoriul și cer o retragere a exercițiilor de alianță din apropierea Rusiei, notează ABC News.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

"Cererile dure ale Rusiei par să fie respinse în mod sigur de SUA și aliații săi, care au subliniat că Rusia nu are niciun cuvânt de spus în extinderea NATO. Secretarul general al Alianței a avertizat că orice discuții de securitate cu Moscova ar trebui să țină cont de preocupările NATO și să implice Ucraina și alți parteneri", arată sursa citată.

Aceste documente sunt publicate pe fondul unei acutizări a tensiunilor ruso-occidentale în jurul Ucrainei, americanii şi europenii acuzând Moscova că pregăteşte o ofensivă militară împotriva acesteia.

Rusia cere negocieri rapide, încă de sâmbătă 18 decembrie

Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.

''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.

Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.

Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă''.

Rusia îi cere NATO să dea asigurări că nu se va mai extinde niciodată

Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.

Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si