In articol:
- Vești proaste pentru România: Rusia vrea ca NATO să devină inactivă pe flancul estic
- "Noua cortină de fier" dintre Occident și Rusia
- Rusia cere negocieri rapide, încă de sâmbătă 18 decembrie
- Rusia îi cere NATO să dea asigurări că nu se va mai extinde niciodată
Citeste si: Tensiunile de la Marea Neagră, tot mai mari. Putin și Joe Biden ar putea discuta din nou
Vești proaste pentru România: Rusia vrea ca NATO să devină inactivă pe flancul estic
Cererile dure ale Rusiei includ interdicția Ucrainei de a intra în NATO și o limită a desfășurării de trupe și arme pe flancul estic al NATO, de fapt returnând forțele NATO acolo unde erau staționate în 1997, înainte de o expansiune spre Est, notează The Guardian.
"Noua cortină de fier" dintre Occident și Rusia
Documentele, care au fost înaintate SUA și aliaților săi la începutul acestei săptămâni, cer, de asemenea, interzicerea trimiterii navelor și aeronavelor de război americane sau rusești în zone de unde își pot lovi reciproc teritoriul și cer o retragere a exercițiilor de alianță din apropierea Rusiei, notează ABC News.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
"Cererile dure ale Rusiei par să fie respinse în mod sigur de SUA și aliații săi, care au subliniat că Rusia nu are niciun cuvânt de spus în extinderea NATO. Secretarul general al Alianței a avertizat că orice discuții de securitate cu Moscova ar trebui să țină cont de preocupările NATO și să implice Ucraina și alți parteneri", arată sursa citată.
Rusia cere negocieri rapide, încă de sâmbătă 18 decembrie
Cele două texte, denumite ''Tratat între SUA şi Federaţia Rusă asupra garanţiilor de securitate'' şi ''Acord asupra măsurilor pentru a asigura securitatea Federaţiei Ruse şi a statelor membre'' ale NATO, cuprind în special interzicerea oricărei noi extinderi a Alianţei Nord-Atlantice şi a stabilirii de baze militare americane în ţările din fostul spaţiu sovietic.
''Este esenţial ca garanţiile de securitate pentru Rusia să fie aşternute pe hârtie şi să aibă forţă de drept'', a declarat Serghei Riabkov, viceministrul de externe rus, care a prezentat presei aceste documente ce au fost transmise săptămâna trecută unei înalte responsabile a diplomaţiei americane.
Riabkov a cerut de asemenea deschiderea de negocieri ''încă de mâine, în sensul propriu al termenului, sâmbătă 18 decembrie'', anunţând că Moscova a propus Washingtonului ca aceste tratative să se desfăşoare la Geneva.
Conform oficialului rus, date fiind ''lipsa totală de încredere reciprocă'' şi politica ''agresivă'' a NATO ''în vecinătatea Rusiei'', aceste propuneri reprezintă un mijloc de restabilire a unei cooperări ruso-occidentale, sau o ''relansare a relaţiei plecând de la o pagină albă''.
Rusia îi cere NATO să dea asigurări că nu se va mai extinde niciodată
Printre alte obligaţii, aceste tratate propuse de Moscova nu ar permite Statelor Unite să-şi creeze baze militare în orice ţară nemembră a NATO care a făcut parte din URSS şi nici să ''utilizeze infrastructurile lor pentru orice activitate militară sau să dezvolte o cooperare militară bilaterală'' cu respectivele state.
De asemenea, Rusia cere ca toate statele membre ale NATO să se angajeze că această alianţă nu se va mai extinde niciodată, în special către Ucraina, şi că nu vor desfăşura nicio ''activitate militară pe teritoriul Ucrainei şi în alte ţări din Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală''.
Rusia mai propune Statelor Unite ca fiecare să renunţe la desfăşurarea de arme nucleare în afara propriilor frontiere şi să dezafecteze orice infrastructură militară deja existentă pentru amplasarea unor asemenea arme.