Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că este „dificil de explicat” modul în care numărul de voturi „Da” la referendumul pro-UE din Republica Moldova a reușit să depășească numărul de voturi „Nu”, care conduceau duminică seara.
Citește și: Rezultate referendum Moldova 2024: Câți cetățeni moldoveni au spus ”DA” pentru aderarea la UE
„Cifrele pe care le vedem și ritmul cu care s-a schimbat, desigur, ridică o mulțime de întrebări”, le-a spus Dmitri Peskov reporterilor, repetând afirmațiile anterioare conform cărora autoritățile moldovenești au înăbușit opoziția și lucrează
pentru a împiedica concurenții politici ai lui Sandu să candideze la un cursa împotriva ei.
Autoritățile de la Moscova susțin că marja îngustă din referendumul constituțional al Republicii Moldova cu privire la aderarea la UE „ridică semne de întrebare”, potrivit The Moscow Times.
După ce aproape 99% din voturi au fost numărate la un referendum care i-a întrebat pe moldoveni dacă să introducă în constituție o clauză care să definească aderarea la UE ca obiectiv național, votul „Da” a ajuns în frunte cu 50,31% din totalul voturilor exprimate.
Ce spune Kremlinul despre acuzațiile aduse de Maia Sandu
Omul lui Vladimir Putin a respins acuzațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, referitor la amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale de duminică.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Dmitri Peskov a precizat că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trebuie să aducă dovezi relevante când susţine că anumite „grupuri criminale” și puteri externe ostile ar fi încercat să îi ia voturile în alegeri.
În cursa prezidențială din Republica Moldova, desfășurată în paralel cu referendumul de duminică, niciunul dintre cei 11 candidați care s-au prezentat la alegeri nu a reușit să obțină mai mult de 50% din voturi.
S-au calificat în al doilea tur de scrutin, pe 3 noiembrie, Maia Sandu, care a primit aproximativ 42% din voturi și fostul procuror pro-rus Alexandr Stoianoglo, care a câștigat în jur de 26% din preferințele moldovenilor.
„În primul rând, nu se spune despre ce este vorba. În al doilea rând, sunt acuzaţii destul de grave aduse acestor 'grupuri criminale', iar publicului ar trebui să i se prezinte nişte dovezi.
Dacă ea spune că este lipsită de voturi din cauza unor „grupuri criminale”, ar trebui să prezinte dovezi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, comentând acuzaţiile Maiei Sandu că grupuri criminale susţinute de forţe străine ar fi încercat să cumpere 300.000 de voturi.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Nu ar fi rău dacă doamna Sandu ar putea explica un asemenea număr de voturi care nu sunt de acord cu linia ei.
Sunt şi acestea 'grupuri criminale'?”- a continuat Peskov. „Sau ea vrea să spună că cetăţenii moldoveni care nu o susţin sunt asociaţi cu „grupuri criminale”? Există o mulţime de nuanţe aici”, a comentat Peskov, potrivit agenției Tass.
Kremlinul consideră că alegerile din Moldova "nu au fost libere"
O majoritate de 50,37% a votat "da" în referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, arată luni rezultatele aproape finale, după ce Maia Sandu a declarat duminică seară că voturile au fost marcate de ingerinţe din exterior "fără precedent".
Peskov a descris campania electorală pentru alegerile din Republica Moldova drept "nelibere", denunţând faptul că opoziţia a fost lipsită de oportunitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii autorităţilor.
"Au fost persecutaţi, au fost aruncaţi în închisori, au fost interogaţi, nu li s-a permis să intre în ţară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate şi aşa mai departe", a spus Peskov.