Rusia admite că a trimis recruţi pe frontul din Ucraina. Excluderi și pedepse în armata rusă
Armata rusă a anunţat marţi că aproximativ 12 ofiţeri au fost sancţionaţi pentru trimiterea a circa 600 de recruţi pe front în Ucraina.
Parchetul militar a adoptat măsuri disciplinare împotriva a circa 12 ofiţeri, între care măsura excluderii din cadrul forţelor armate.
Citeste si: Ministrul de Externe al Ungariei consideră că Zelenski are "probleme mentale"
În pofida sesizărilor din partea presei, activiştilor şi familiilor, atât Ministerul rus al Apărării, cât şi Vladimir Putin au negat la început că recruţii au participat la lupte în Ucraina, însă la 9 martie liderul de la Kremlin a dat ordin să se efectueze o anchetă în acest caz.
La sfârşitul lunii martie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, asigura că toţi cei 134.500 de recruţi înrolaţi în armată în primavară în cadrul serviciului militar obligatoriu nu vor fi trimişi în zonele de conflict.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Armata ucraineană a lansat atacuri aeriene asupra poziţiilor ruse în sudul Ucrainei
La începutul lunii iunie, în cadrul unei intervenţii în faţa Senatului (Consiliul Federaţiei), Artur Ieghiev, procuror militar al Districtului militar Vest, a explicat că în "operaţiunea specială" din Ucraina au fost implicaţi aproximativ 600 de recruţi, dar a adăugat că "toţi au aduşi înapoi într-o perioadă scurtă
de timp".Până în prezent, Kremlinul a refuzat să declare mobilizare generală sau parţială a populaţiei, o măsură căreia i se opune majoritatea ruşilor, deşi două treimi dintre locuitorii acestei ţări, potrivit sondajelor, susţin operaţiunea militară ordonată de Putin, potrivit Agerpres.
Cu toate acestea, informaţii care circulă pe reţelele de social media relevă totuşi că are loc o mobilizare ascunsă în Rusia, potrivit portalului independent Media.Zona.
Unii experţi şi foşti ofiţeri în armata rusă consideră că Putin va trebui să crească numărul de soldaţi în Ucraina dacă doreşte să realizeze "demilitarizarea" deplină a acestei ţări, "demilitarizarea" fiind unul din scopurile declarate ale "operaţiunii speciale militare" ruse în Ucraina, însemnând de fapt distrugerea armatei ucrainene.