Rusia reduce încă o dată livrările de gaz către Europa, penalizând din nou țările care au susținut Ucraina, într-un moment în care exista speranța că presiunile economice s-ar putea atenua în această săptămână odată cu reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră.
Gigantul energetic Gazprom a anunţat că opreşte o altă turbină a conductei Nord Stream 1 către Germania şi că fluxul de gaze, aflat deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri, transmite presa internațională.
Creșterea costurilor energiei și amenințarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din țările sărace sunt cele mai grave efecte departe de Ucraina ale celui mai mare conflict din Europa de la Al Doilea Război Mondial, intrat în a șasea
lună.
Ce pretext a invocat Kremlinul pentru tăierea gazelor
Președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul la începutul acestei luni că sancțiunile impuse Rusiei riscă să declanșeze creșteri uriașe ale prețurilor la energie la nivel mondial.
Grupul energetic rus Gazprom, citând instrucțiuni de la un supraveghetor al industriei, a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri.
Adică jumătate din fluxurile curente, care reprezintă deja doar 40% din capacitatea normală.
Înainte de război, Europa importa aproximativ 40% din gazul său și 30% din petrolul său din Rusia, potrivit Reuters.
Kremlinul spune că întreruperea gazelor este rezultatul unor probleme de întreținere și al sancțiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de șantaj energetic.
Germania acuză Rusia de "șantaj" și "joc duplicitar"
Germania a spus că nu vede niciun motiv tehnic pentru cea mai recentă reducere.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că face un „joc duplicitar” în legătură cu reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1.
„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia”, a spus ministrul german Robert Habeck.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că Kremlinul duce un „război deschis al gazelor” împotriva Europei.
Politicienii din Europa au spus în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe gazul în această iarnă, un pas care ar duce Germania în recesiune și ar afecta consumatorii deja afectați de inflația în creștere.
Moscova spune că nu este interesată de oprirea completă a furnizării de gaze către Europa.