Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a reapărut marți în spațiul public, după dispariția misterioasă de aproape trei săptămâni, și a declarat că obiectivele „operațiunii speciale” în Ucraina au fost îndeplinite.
Citeste si: Anonymous face public un ordin secret emis de Ministerul Apărării din Rusia
Este primul semnal concret venit de la Moscova cu privire la reducerea activității militare în Ucraina, în contextul unei runde de negocieri cu rezultate mai optimiste, în Turcia, între cele două țări.
Serghei Șoigu: Ne concentrăm atenția pe "eliberarea Donbasului"
Serghei Șoigu spune, într-un discurs televizat, că obiectivele „operațiunii speciale” în Ucraina au fost indeplinite, iar capacitatea militară a Ucrainei a fost grav degradată.
Este prima apariție publică a lui Șoigu în aproape 3 săptămâni, timp în care presa a speculat inclusiv asupra stării lui de sănătate.
Citeste si: Vladimir Putin, mai "iubit" ca niciodată de ruși. Se bucură de "susținerea absolută" a populației
„În linii mari, principalele obiective ale operațiunii speciale din Ucraina au fost îndeplinite. A fost redus semnificativ potențialul militar al forțelor armate ale Ucrainei, ceea ce ne permite să ne concentrăm atenția și eforturile pentru atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu într-o întâlnire televizată cu oficiali ruși.
Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina
Ministrul a mai susținut că Ucraina nu mai are flotă și că forțele aeriene ucrainene și sistemul de apărare aeriană au fost „practic distruse”, iar Rusia controlează acum spațiul aerian ucrainean.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Serghei Șoigu a avertizat, de asemenea, că Rusia va răspunde în mod corespunzător dacă NATO ar furniza Ucrainei avioane și sisteme de apărare aeriană.
Citeste si: În plin scandal al otrăvirii de către ruşi, oligarhul Roman Abramovici şi-a făcut apariţia la negocierile din această dimineaţă de la Istanbul
Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanţiale" la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi, în timp ce omologii lor ucraineni au afirmat că au cerut un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării,
semnat de mai multe state garante, relatează Reuters.
"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică(...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.
Devine posibilă întâlnirea Zelenski- Putin
Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.
Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre "discuţii substanţiale" între cele două părţi şi a spus că propunerile "clare" ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi "studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui" Vladimir Putin.
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro
Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro
Potrivit lui, o întâlnire între cei doi preşedinţi Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, solicitată şi de partea ucraineană, şi reprezentanţii statelor garante, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.
Citeste si: Klaus Iohannis, discuție cu președintele Zelenski. Ce au stabilit cei doi șefi de stat
"În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord(...) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante", a spus el.
"După discuţia substanţială de astăzi ne-am înţeles şi propunem ca întâlnirea să se facă pentru a parafa acordul", a spus negociatorul rus.