Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a reapărut marți în spațiul public, după dispariția misterioasă de aproape trei săptămâni, și a declarat că obiectivele „operațiunii speciale” în Ucraina au fost îndeplinite.

Citeste si: Anonymous face public un ordin secret emis de Ministerul Apărării din Rusia

Este primul semnal concret venit de la Moscova cu privire la reducerea activității militare în Ucraina, în contextul unei runde de negocieri cu rezultate mai optimiste, în Turcia, între cele două țări.

Serghei Șoigu: Ne concentrăm atenția pe "eliberarea Donbasului"

Serghei Șoigu spune, într-un discurs televizat, că obiectivele „operațiunii speciale” în Ucraina au fost indeplinite, iar capacitatea militară a Ucrainei a fost grav degradată.

Este prima apariție publică a lui Șoigu în aproape 3 săptămâni, timp în care presa a speculat inclusiv asupra stării lui de sănătate.

Citeste si: Vladimir Putin, mai "iubit" ca niciodată de ruși. Se bucură de "susținerea absolută" a populației

„În linii mari, principalele obiective ale operațiunii speciale din Ucraina au fost îndeplinite. A fost redus semnificativ potențialul militar al forțelor armate ale Ucrainei, ceea ce ne permite să ne concentrăm atenția și eforturile pentru atingerea obiectivului principal, eliberarea Donbasului”, a spus Șoigu într-o întâlnire televizată cu oficiali ruși.

Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina

Ministrul a mai susținut că Ucraina nu mai are flotă și că forțele aeriene ucrainene și sistemul de apărare aeriană au fost „practic distruse”, iar Rusia controlează acum spațiul aerian ucrainean.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Serghei Șoigu a avertizat, de asemenea, că Rusia va răspunde în mod corespunzător dacă NATO ar furniza Ucrainei avioane și sisteme de apărare aeriană.

Citeste si: În plin scandal al otrăvirii de către ruşi, oligarhul Roman Abramovici şi-a făcut apariţia la negocierile din această dimineaţă de la Istanbul

Rusia îşi va reduce radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov în Ucraina, după convorbiri ruso-ucrainene "substanţiale" la Istanbul, au declarat marţi negociatorii ruşi, în timp ce omologii lor ucraineni au afirmat că au cerut un "acord internaţional" pentru a garanta securitatea ţării, semnat de mai multe state garante, relatează Reuters.

"Negocierile privind un acord asupra neutralităţii şi a statutului non-nuclear al Ucrainei intră într-o dimensiune practică(...), s-a decis, pentru a creşte încrederea, să se reducă radical activitatea militară în direcţia Kiev şi Cernihov", a declarat la Istanbul adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin.

Devine posibilă întâlnirea Zelenski- Putin

Statul major va prezenta în detaliu ce implică aceste decizii după ce delegaţia rusă se va întoarce la Moscova, a mai precizat Fomin.

Şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, a vorbit despre "discuţii substanţiale" între cele două părţi şi a spus că propunerile "clare" ale Ucrainei în vederea unui acord vor fi "studiate foarte curând şi înaintate preşedintelui" Vladimir Putin.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Potrivit lui, o întâlnire între cei doi preşedinţi Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin, solicitată şi de partea ucraineană, şi reprezentanţii statelor garante, ar fi posibilă în caz de acord pentru încetarea ostilităţilor.

Citeste si: Klaus Iohannis, discuție cu președintele Zelenski. Ce au stabilit cei doi șefi de stat

"În ceea ce priveşte o întâlnire între cei doi preşedinţi, am spus de la început că ea va fi posibilă atunci când va exista un acord(...) Întâlnirea ar putea fi multilaterală, cu participarea statelor garante", a spus el.

"După discuţia substanţială de astăzi ne-am înţeles şi propunem ca întâlnirea să se facă pentru a parafa acordul", a spus negociatorul rus.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si