Rusia este nemulțumită de propunerile de acord de pace cu privire la Ucraina venite din partea echipei președintelui ales al SUA Donald Trump, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe 29 decembrie, potrivit agenției de stat TASS.
Citește și: Ultimul mesaj trimis din avionul morții, care s-a prăbușit cu 181 de persoane la bord. Ți se face pielea de găină: "Nu putem ateriza"
Rapoartele publicate anterior de Wall Street Journal au indicat că echipa lui Donald Trump ia în considerare un plan de a amâna aderarea Ucrainei la NATO cu cel puțin 20 de ani, în schimbul desfășurării forțelor de menținere a păcii europene pentru a monitoriza încetarea focului.
Lavrov a spus că propunerea, așa cum este subliniată în scurgeri de informații și în interviul lui Trump din 12 decembrie, sugerează "înghețarea ostilităților de-a lungul liniei actuale de contact și transferul responsabilității de a confrunta Rusia către Europa”, potrivit The Kyiv Independent.
"Cu siguranță nu suntem mulțumiți de propunerile care răsună în numele reprezentanților echipei președintelui ales”, a spus Lavrov, respingând în mod specific ideea introducerii forțelor de menținere a păcii europene în Ucraina.
Serghei Lavrov așteaptă ca SUA să facă primul pas în negocierile de pace
Serghei Lavrov a menționat că Moscova nu a primit semnale oficiale de la Washington cu privire la aceste propuneri, adăugând că politica SUA rămâne sub administrația Biden până la inaugurarea lui Trump pe 20 ianuarie.
Lavrov și-a exprimat „dorința Rusiei de a se angaja” într-un dialog cu noua administrație americană, cu condiția ca Washingtonul să facă „prima mișcare” pentru a restabili dialogul întrerupt după începutul invaziei Rusiei.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Numerologia lui 2025: Va fi singurul an pătrat perfect trăit de generația noastră. Cifra anului era considerată magică în antichitate- antena3.ro
Citeste si: Primăria din România care sfidează ordonanța „trenuleț”. Cu cât vrea să majoreze salariile bugetarilor. Explicații oficiale- stirileprotv.ro
Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 26 decembrie că Rusia își propune să „încheie conflictul” în 2025, menționând în același timp speranțele pentru un succes în prima linie de front.
În urma comentariilor lui Putin, Lavrov a ridiculizat posibilitatea unei încetări a focului, adăugând că „o încetare a focului este un drum spre nicăieri”.
Putin și-a exprimat deschiderea către dialogul cu Trump, dar a menținut cererile ferme ale Rusiei, inclusiv fără concesii teritoriale și respingerea aderării Ucrainei la NATO.
Slovacia recomandă Ucrainei să renunțe la anumite teritorii
Ministrul slovac al apărării, Robert Kalinak, a declarat în acest weekend că Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze unele teritorii din cauza realităţilor de pe teren, conform News.ro.
Într-un interviu televizat, Kalinak a susţinut că prioritatea Slovaciei este încetarea imediată a focului şi negocierile de pace.
Deşi a afirmat că Rusia este în mod incontestabil agresorul în conflict şi a încălcat dreptul internaţional, el a spus că stabilitatea postbelică este mai importantă decât graniţele sale precise.
Citeste si: Când își vor primi pensionarele banii în ianuarie 2025?- kfetele.ro
Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro
Citeste si: Atac armat în Muntenegru: Un bărbat a omorât 12 oameni, inclusiv 2 copii- antena3.ro
"Ucraina nu conştientizează că nu se va afla niciodată între Germania şi Elveţia, ci va împărţi întotdeauna cea mai lungă graniţă a sa cu Federaţia Rusă", a spus el. "Este important ca, mai presus de toate, oamenii să nu mai moară”.
Sub conducerea premierului slovac Robert Fico, Slovacia a luat o turnură bruscă în politica externă, oprind livrările militare către Ucraina din stocurile forţelor armate slovace şi adoptând o retorică mai favorabilă Rusiei.
De asemenea, Fico a anunţat recent că a acceptat invitaţia Kremlinului de a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova, în mai anul viitor.
Echipa lui Donald Trump încă nu a schițat oficial niciun pas concret pentru a pune capăt războiului, în ciuda afirmațiilor îndrăznețe de a obține pacea „în 24 de ore”.