In articol:
- Americanii confirmă concentrarea atacurilor în zona Donbas
- Câți soldați ruși au murit în Ucraina până acum
- Negocierile dintre Rusia și Ucraina, departe de un acord
„În general, principalele sarcini ale primei etape a operațiunii au fost îndeplinite”, a declarat vineri generalul Serghei Rudskoi, prim-adjunct al șefului Statului Major al Rusiei.
„Potențialul de luptă al forțelor armate ale Ucrainei a fost redus semnificativ, permițându-ne să ne concentrăm principalele eforturi pe realizarea scopului principal, eliberarea Donbasului”, a transmis colonelul rus, citat de CNN.
CNN precizează că nu este clar dacă declarația lui Rudskoi implică o schimbare strategiei de război pentru armata rusă sau reprezintă doar o schimbare a mesajelor publice.
Americanii confirmă concentrarea atacurilor în zona Donbas
Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu
Citeste si: Volodimir Zelenski, despre România: „ştie ce este demnitatea şi va fi cu noi în momentul crucial”
Conform acestuia, Rusia încearcă de asemenea să trimită în Ucraina întăriri din rândul trupelor sale aflate în teritoriile separatiste ale Georgiei.
Câți soldați ruși au murit în Ucraina până acum
Generalul rus din Ministerul Apărării a oferit vineri un bilanţ al victimelor în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei, menţionând că 1.351 de militari au fost ucişi şi 3.825 răniţi, în timp ce responsabili occidentali estimează că numărul morţilor în rândul soldaţilor ruşi ar fi între 7.000 şi 15.000.
Ucraina susţine că au fost ucişi cel puţin 15.000 de militari ruşi, iar Rusia la rândul ei susţine, conform datelor prezentate de generalul Serghei Ruţkoi, că au fost ucişi până în prezent cel puţin 14.000 de militari ucraineni.
Negocierile dintre Rusia și Ucraina, departe de un acord
Negocierile ruso-ucrainene menite să pună capăt războiului declanşat de invazia Rusiei asupra Ucrainei nu avansează în punctele principale, a deplâns vineri negociatorul-şef al Moscovei, Vladimir Medinski, care a remarcat totuşi o apropiere asupra aspectelor mai puţin importante, relatează AFP.
''Poziţiile converg numai asupra punctelor secundare. Însă asupra principalelor (chestiuni) politice, stăm pe loc'', a precizat Medinski.
El a precizat că Moscova insistă asupra semnării unui ''tratat exhaustiv'' care să cuprindă cererile Moscovei asupra neutralităţii, demilitarizării şi ''denazificării'' Ucrainei, precum şi recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii şi independenţa celor două ''republici'' separatiste proruse din Donbas.
Potrivit lui Medinski, Kievul este ''preocupat în special de obţinerea unor garanţii de securitate din partea unor puteri terţe în cazul în care nu va putea intra în NATO'', o poziţie ''absolut de înţeles''.
Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene se desfăşoară în prezent online înt-un ritm aproape zilnic. Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, în ultimele zile ele au recunoscut divergenţe semnificative, în timp ce pe plan militar ofensiva rusă se află în impas ca urmare a puternicei rezistenţe ucrainene.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Kievul că ''îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri'', presupunerea lui fiind că Ucraina este influenţată în acest sens de SUA.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a estimat şi el vineri că ''procesul de negociere este foarte dificil şi a confirmat că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un ''consens'' cu Moscova.