Rusia a anunțat, joi 18 iulie, că va considera orice plan al Ucrainei de a stabili o prezență permanentă a forțelor NATO în Marea Neagră drept o „amenințare” și va riposta pe măsură.

Citește și: VIDEO Mesajul lui Joe Biden la summit-ul NATO. "Ucraina îl poate opri pe Putin și o va face!". Ce a spus liderul SUA despre România

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a criticat prezența NATO la Marea Neagră în cadrul unei conferințe de presă, răspunzând întrebărilor referitoare la un decret semnat miercuri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski privind noua strategie de securitate maritimă a țării sale.

Citește și: Summitul NATO de la Washington. Flancul estic și Marea Neagră, supuse atenției de președintele Klaus Iohannis

Strategia Ucrainei urmărește să asigure "pregătirea, prevenirea și răspunsul cuprinzător și eficient la amenințările care apar în zonele de coastă, în spațiile sale maritime".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Bogdan de la Ploiești a făcut, în sfârșit, anunțul despre copiii lui! Manelistul a ținut ascuns faptul că este tată- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul în care o turistă este înghițită de o groapă adâncă de 8 metri. Salvatorii i-au găsit doar pantofii- antena3.ro

Printre alte măsuri, regimul de la Kiev propune "asigurarea prezenței permanente a forțelor NATO în Marea Neagră”, potrivit Newsweek.com.

România, vizată direct de avertismentul de la Kremlin

Tensiunile dintre Rusia și Occident sunt tot mai mari după ce forțele de la Kiev au atacat și distrus parțial flota rusă de la Marea Neagră, iar Volodimir Zelenski promite că va recuceri peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Putin în 2014.

„Desigur, prezența concentrată a navelor NATO — acordăm atenție Bulgariei și României, statelor de coastă care sunt membre ale alianței [NATO] — aceasta reprezintă, mai ales în situația actuală, o amenințare suplimentară pentru Rusia", a declarat Peskov reporterilor joi.

Oficialul de la Kremlin a comentat și promisiunile făcute de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea "o adevărată Uniune Europeană a Apărării", vorbesc despre dispoziţia Europei către militarizare şi confruntare.

Ursula von der Leyen a promis joi, în plenul Parlamentului European, că aceste eforturi vor include proiecte majore privind apărarea aeriană şi cibernetică. 

Citeste si: Cum a reușit Geta Sterp să scape de coșuri? „Fetelor, dacă vreți să aveți un ten frumos, aceasta este soluția. Am o stare faină!”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman își exprimă dezamăgirea: "A stat la mine în casă un an jumătate și a profitat cât a putut". Cine a scos-o din minți- radioimpuls.ro

Citeste si: Accidentul din Pantelimon: Șoferul e acuzat de omor. În momentul tragediei inhala gaz ilariant. Ce spun procurorii- antena3.ro

"Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a felicitat modul în care Turcia gestionează situația din Marea Neagră, pe fondul actualelor condiții de confruntare.

"Prezența statelor non-Marea Neagră în zona Mării Negre este strict reglementată de Convenția de la Montreux. În acest caz, Turcia este administrator și își îndeplinește cu exactitate funcțiile", a subliniat Peskov. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si