In articol:
Rusia a anunțat, joi 18 iulie, că va considera orice plan al Ucrainei de a stabili o prezență permanentă a forțelor NATO în Marea Neagră drept o „amenințare” și va riposta pe măsură.
Strategia Ucrainei urmărește să asigure "pregătirea, prevenirea și răspunsul cuprinzător și eficient la amenințările care apar în zonele de coastă, în spațiile sale maritime".
Printre alte măsuri, regimul de la Kiev propune "asigurarea prezenței permanente a forțelor NATO în Marea Neagră”, potrivit Newsweek.com.
România, vizată direct de avertismentul de la Kremlin
Tensiunile dintre Rusia și Occident sunt tot mai mari după ce forțele de la Kiev au atacat și distrus parțial flota rusă de la Marea Neagră, iar Volodimir Zelenski promite că va recuceri peninsula Crimeea, care a fost anexată ilegal de Putin în 2014.
„Desigur, prezența concentrată a navelor NATO — acordăm atenție Bulgariei și României, statelor de coastă care sunt membre ale alianței [NATO] — aceasta reprezintă, mai ales în situația actuală, o amenințare suplimentară pentru Rusia", a declarat Peskov reporterilor joi.
Oficialul de la Kremlin a comentat și promisiunile făcute de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a crea "o adevărată Uniune Europeană a Apărării", vorbesc despre dispoziţia Europei către militarizare şi confruntare.
Ursula von der Leyen a promis joi, în plenul Parlamentului European, că aceste eforturi vor include proiecte majore privind apărarea aeriană şi cibernetică.
"Desigur, Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a-și asigura propria securitate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a felicitat modul în care Turcia gestionează situația din Marea Neagră, pe fondul actualelor condiții de confruntare.
"Prezența statelor non-Marea Neagră în zona Mării Negre este strict reglementată de Convenția de la Montreux. În acest caz, Turcia este administrator și își îndeplinește cu exactitate funcțiile", a subliniat Peskov.