Rusia acuză Washingtonul şi Kievul că gestionează laboratoare destinate producerii de arme biologice în Ucraina, lucru negat de cele două țări. Americanii și britanicii avertizează că aceasta este o tehnică de manual a Moscovei de a pune în seama altora atrocitățile pe care ea se pregătește să le comită.

Citeste si: Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că împiedică evacuarea civililor din Mariupol

Ministerul Apărării rus a acuzat din nou joi Statele Unite că au finanţat un program de arme biologice în Ucraina, afirmând că a găsit dovezi în acest sens în laboratoare ucrainene, relatează France Presse.

Citeste si: „Îngrijorări serioase” că Vladimir Putin ar putea ataca cu arme chimice

"Scopul acestor cercetări biologice finanţate de Pentagon în Ucraina a fost de a crea un mecanism de propagare secretă a unor agenţi patogeni mortali", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov, în briefingul său matinal despre conflictul din Ucraina.

Armele biologice din Ucraina, "steag fals" pentru noi atacuri ale Rusiei?

Acuzații similare total nefondate a mai adus Rusia în 2018, când oficialii de la Kremlin au spus că SUA efectuează în secret experimente biologice într-un laborator din Georgia, o altă fostă republică sovietică care, la fel ca Ucraina, urmăreşte aderarea UE.

Citeste si: Avertisment din SUA: există riscul folosirii armelor biologice în Ucraina

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Jurnaliștii occidentali au dovedit la acel moment că era vorba de un tratament modern anti-hepatita C care a avut rezultate extrem de pozitive în Georgia, nici vorbă de experimente neaprobate.

În cursul zilei de joi, Moscova a anunțat că ar fi recuperat "documente de la angajaţi ai laboratoarelor ucrainene", evocând "transferul de biomateriale umane prelevate din Ucraina spre alte ţări la cererea unor reprezentanţi americani".

"Atac cu agenți patogeni la păsări, lilieci şi reptile" 

Konaşenkov a citat de asemenea un "proiect american privind transferul de agenţi patogeni de către păsări sălbatice migratoare între Ucraina şi Rusia şi alte ţări vecine".

Citeste si: Alexandru Rafila face noi declarații despre un posibil atac nuclear în România. Ce îi așteaptă pe români

El a afirmat că SUA intenţionau să "desfăşoare în Ucraina în 2022 activităţi privind agenţii patogeni la păsări, lilieci şi reptile" şi privind "posibilitatea răspândirii pestei porcine africane şi a antraxului".

"În laboratoarele înfiinţate şi finanţate din Ucraina, există documente care arată că au fost efectuate experimente cu eşantioane de coronavirus de la lilieci'', a continuat purtătorul de cuvânt rus.

Rusia, acuzată că vrea să utilizeze arme chimice în Ucraina

În cursul unei reuniuni lunare a Consiliului de Securitate privind folosirea armelor chimice în Siria- dosar încă deschis şi care continuă să sufere de o lipsă de informaţii din partea Damascului denunţată de ONU-, Washingtonul şi Londra au menţionat ambele Ucraina.

Statele Unite şi Marea Britanie susţin, de miercuri, că Rusia s-ar putea să fi folosit arme chimice în Ucraina.

"Rusia a difuzat în repetate rânduri dezinformări cu privire la utilizarea repetată de către Siria a armelor chimice", a spus ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills. "Recentul val de minciuni al Rusiei în încercarea de a justifica războiul premeditat şi nejustificat împotriva Ucrainei ar trebui să clarifice, o dată pentru totdeauna, că nu se poate avea încredere în Rusia atunci când vorbeşte despre utilizarea armelor chimice în Siria", a spus el.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

De zece zile, "Rusia şi-a continuat războiul de agresiune împotriva Ucrainei, asediind oraşe, ucigând civili fără discernământ, forţând milioane de oameni să fugă în căutarea siguranţei", a spus omologul său britanic, James Kariuki. "Paralelele cu acţiunea Rusiei în Siria sunt clare" şi "comparaţia se extinde şi la armele chimice, deoarece vedem cum se profilează în Ucraina spectrul familiar al dezinformării ruseşti" pe acest subiect, a adăugat el.

Chestionat, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a afirmat joi că "nu deţine nicio informaţie(...) privind utilizarea lor" în Ucraina. "A recurge la acestea ar fi ilegal şi o încălcare gravă a dreptului internaţional", a subliniat el.

Ce spune Zelenski despre acuzația privind armele chimice

Într-un mesaj adresat naţiunii vineri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a negat orice dezvoltare a armelor chimice de către ţara sa.

"Sunt preşedintele unei ţări decente, un popor decent şi sunt tatăl a doi copii. Nimeni nu dezvoltă arme chimice sau de distrugere în masă pe teritoriul meu", a spus Zelenski. 

Pentru a-şi justifica ofensiva, Moscova a susţinut, de asemenea, că Ucraina ar avea ambiţia de a se dota cu arme nucleare, o idee pe care a abandonat-o în mod voluntar în anii 1990.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si