NATO a transmis că exercițiile comune care au loc în aceste zile la nordul Ucrainei marchează cea mai mare desfășurare a Rusiei în fostul Belarus sovietic de la Războiul Rece. Sunt cel puțin 30.000 de mii de soldați ruși mobilizați în țara aliată.

Citeste si: Primele trupe militare americane ajung în această seară în România

SUA au numit exercițiile militare ale Rusiei ca fiind o acțiune „provocatoare”, care escaladează tensiunile deja existente la granița Ucrainei, potrivit BBC.

Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda masării unui număr impozant de militari la graniță, peste 100.000.

Statele occidentale, inclusiv SUA, au avertizat, însă, că un atac al Rusiei ar putea avea loc în orice moment. Joi sunt așteptate noi discuții diplomatice menite să rezolve conflictul în toată Europa.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Rusia către Marea Britanie: „Dacă vin să ne amenințe din nou cu sancțiuni, atunci n-are niciun rost”

Trupe masive ale Rusiei, mutate în Belarus

Aproximativ 30.000 de militari ruși sunt așteptați să participe la exercițiile din Belarus.

Liderul de la Minsk Alexander Lukașenko, este un aliat ferm al președintelui rus Vladimir Putin.

Kremlinul l-a susținut pe Lukașenko în momentul în care au izbucnit proteste uriașe în Belarus, în 2020, în timp ce majoritatea țărilor occidentale au impus sancțiuni și au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor despre care se crede că au fost manipulate în favoarea llui Lukașenko.

Citeste si: ÎPS Teodosie îl ridică în slăvi pe Putin. "Nu-i negru. Este un mare ctitor, noi îl judecăm ca pe un răufăcător"

Rusia și Belarus sunt „confruntate cu amenințări fără precedent”

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a descris exercițiile comune ca fiind serioase, spunând că Rusia și Belarus sunt „confruntate cu amenințări fără precedent”.

Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Chizhov, a declarat pentru BBC că țara sa crede în continuare că diplomația ar putea ajuta la detensionarea crizei din Ucraina. El a spus că trupele ruse staționate în prezent în Belarus se vor întoarce la bazele lor permanente după exerciții.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Citeste si: Unde ne ascundem în caz de război. Lista adăposturilor antiaeriene din România, publicată de IGSU

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat: „Pe măsură ce ne uităm la pregătirea pentru aceste exerciții militare, vedem din nou acest lucru ca fiind mai mult o escaladare și nu o acțiune de desescaladare”.

În 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea de sud a Ucrainei. De atunci a existat un conflict de lungă durată în estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de ruși controlează zone de teritoriu și cel puțin 14.000 de oameni au fost uciși.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si