Lipsa mondială de cereale după invazia Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, a lăsat milioane de oameni în pragul foametei, potrivit BBC News.

Citeste si: Probleme de sănătate pentru Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a fost surprins tușind de zeci de ori în timpul unei declarații făcute în Iran

Invazia rusă a dus la creșterea prețurilor la alimente, astfel încât acordul pentru deblocarea exportului din Ucraina este crucial.

Acord între Rusia și Ucraina, semnat la Istanbul

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri în Odesa.

Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că o altă rundă de discuţii condusă de ONU pentru a debloca exporturile de cereale va avea loc vineri în Turcia- iar un document „ar putea fi semnat”.

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, un deputat ucrainean apropiat discuțiilor și-a exprimat prudența față de acordul cu rușii.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

„Nu avem încă [un] acord”, a declarat deputatul din Odesa Oleksii Honcharenko pentru BBC Radio 4. "Nu avem deloc încredere în ruși.

Așa că haideți să așteptăm până mâine pentru o decizie finală și că nu vor exista unele respingeri din partea rușilor și schimbări de ultim moment".

export cereale

20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri din Odesa

[Sursa foto: Twitter]

„Sper că vom avea un acord și Rusia îl va respecta cu adevărat”, a adăugat oficialul din Odesa.

Citeste si: Când anunță Turcia decizia finală cu privire la extinderea NATO. Ce trebuie să facă Suedia și Finlanda

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, precum şi reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei vor participa la ceremonia de semnare, care va avea loc la ora 13.30 GMT la palatul Dolmabahçe din Istanbul, a anunțat președinția turcă.

Citeste si: Ungaria negociază cu Rusia pentru gazele naturale: Szijjarto a ajuns joi la Moscova

Acordul urmează să permită o ieşire prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate de război şi o reducere a barierelor la exporturile de grâne şi îngrăşăminte ruseşti.

Antonio Guterres, în drum spre Istanbul

La New York, purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a anunţat că Antonio Guterres şi cei doi negociatori ai săi sunt aşteptaţi să zboare la Istanbul.

"Secretarul general va merge în această seară (joi) la Istanbul, în cadrul eforturilor de a asigura un acces mondial complet la produsele alimentare ucrainene şi la alimente şi îngrăşăminte ruseşti", precizat oficialul ONU.

Citeste si: 12 momente în care Rusia a atacat civili în Ucraina. Armata lui Vladimir Putin a negat de fiecare dată lovirea unor ținte civile


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si