Rusia avertizează că războiul din Ucraina ar putea „escalada” după decizia Occidentului de a trimite tancuri la Kiev. Kremlinul a spus că tancurile occidentale trimise în Ucraina vor „arde ca toate celelalte”.

Citește și: Războiul continuă: Berlinul va trimite tancuri Leopard în Ucraina, iar SUA plusează cu 31 de tancuri Abrams

„Din punct de vedere tehnologic, este un plan eșuat. Este o supraestimare a potențialului pe care acesta îl va adăuga armatei ucrainene.

Aceste tancuri ard ca toate celelalte. Ele sunt doar foarte scumpe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Sprijinul pentru Ucraina este în creștere”

Fostul redactor de discursuri al lui Vladimir Putin a avertizat că sosirea tancurilor occidentale moderne în Ucraina reprezintă un motiv de descurajare pentru liderul rus, care i-ar putea slăbi poziția acasă.

„Chiar dacă aceste tancuri nu vor schimba situația din prima linie, ele arată că sprijinul pentru Ucraina este în creștere”, a declarat Abbas Gallyamov, acum consultant politic, pentru iNews.

Citește și: Volodimir Zelenski este împotriva participării sportivilor ruși la Jocurile Olimpice din 2024

„Acesta este un semn rău pentru Kremlin, care încearcă să convingă populația rusă – care s-a săturat de război și s-a speriat – că (aliații Ucrainei) sunt din ce în ce mai slabi”, spune expertul militar.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Ieri Occidentului i-a fost frică să trimită tancuri în Ucraina, iar astăzi nu-i mai este”, a spus el. „Dinamica este negativă și presiunea crește.”

"Este un semn rău pentru Kremlin"

Moscova a căutat să păstreze calmul cu mesaje liniştitoare că războiul din Ucraina decurge fără probleme şi că obiectivele sale vor fi îndeplinite.

Sprijinul sporit din partea Occidentului complică acest mesaj, crede fostul apropiat al lui Putin.

„Populația este speriată și singurul lucru care menține calmul este mesajul că „totul este sub control și urmează să fie planificat”, a mai spus Gallyamov.

„Dar acum situația se înrăutățește... devine evident că Putin nu mai deține controlul.”

Germania și SUA, ajutor în tandem pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina, reflectând efortul internațional de acțiune rapidă în furnizarea de armament greu Ucrainei în războiul cu Rusia.

Citește și: Războiul continuă: Berlinul va trimite tancuri Leopard în Ucraina, iar SUA ar putea trimite tancuri Abrams

Joe Biden a mulţumit totodată Germaniei pentru decizia sa de a livra Ucrainei tancuri Leopard 2. "Rusia se aştepta la o ruptură", a mai spus Biden, referindu-se la SUA şi aliaţii lor europeni. "Dar suntem uniţi complet, total şi strâns", a asigurat liderul de la Casa Albă.

Totuşi, oficiali americani au declarat presei că vor trece luni, nu săptămâni, până când tancurile Abrams vor ajunge în Ucraina şi au descris această decizie a Washingtonului ca fiind mai degrabă un ajutor militar pe termen lung.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cancelarul german Olaf Scholz a fost supus unor intense presiuni să aprobe livrarea de tancuri Leopard către Ucraina, presiuni venite mai ales din partea Kievului, Washingtonului şi Londrei, dar şi din partea propriilor parteneri de coaliţie, în special Verzii conduşi de şefa diplomaţiei Annalena Baerbock.

Dar Berlinul condiţionase acest ajutor militar de implicarea de asemenea a SUA prin oferirea unor tancuri americane M1 Abrams către armata ucraineană. 

Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de care dispune după 11 luni de război. Ucraina avea înaintea invaziei ruse circa 900 de tancuri, toate de concepţie sovietică.

De atunci, a mai primit din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si