Președintele rus Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping au susținut, miercuri, o întâlnire prin videoconferință pentru a discuta despre relațiile bilaterale și afacerile internaționale. Summit-ul are loc pe fondul tensiunilor accentuate dintre Moscova și Occident din cauza acumulării de trupe rusești lângă granița cu Ucraina, potrivit NBC News.
Citeste si: Nu o să-ți vină niciodată să crezi cu ce se ocupa Vladimir Putin înainte să devină președintele Rusiei: ,,Uneori trebuia să câștig puțini bani în plus”
China, de partea Rusiei în conflictul tot mai aprins cu NATO
După dialogul dintre cei doi lideri, Kremlinul a transmis că președintele chinez Xi Jinping îl sprijină pe președintele Putin în eforturile sale de a obține garanții de securitate occidentale care să împiedice extinderea NATO spre est, informează The Independent .
Președintele Chinei se poziționează astfel de partea Rusiei în tensiunile dintre NATO și Guvernul de la Kremlin.
Rusia consideră o eventuală aderare a Kievului la NATO o linie roşie și a cerut, marți, asigurări din partea NATO cu privire la stoparea demersurilor de aderare a Ucrainei.
Citeste si: Rusia a interceptat şi escortat trei avioane militare franceze şi două avioane americane de spionaj la Marea Neagră
În ultimii ani, China și Rusia și-au aliniat din ce în ce mai mult politicile externe pentru a contracara dominația SUA asupra ordinii economice și politice internaționale.
Ambele state s-au confruntat cu sancțiuni din partea comunității internaținale din cauza politicilor lor interne.
Rusia, suspectată că pregătește invazia Ucrainei în ianuarie sau februarie 2022
Rusia este suspectată în prezent de țările din Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună. Rusia a anexat deja peninsula ucraineană Crimeea, drept reacţie la revoluţia pro-occidentală în 2014.
Kremlinul respinge acuzaţiile Occidentului şi afirmă, dimpotrivă, că Rusia este ameninţată de NATO, care înarmează Ucraina şi înmulţeşte desfăşurările de mijloace aeriene şi maritime în regiunea Mării Negre.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Joe Biden despre situația de la Marea Neagră
Vladimir Putin cere "garanții imediate" din partea SUA și NATO
Într-o discuţie care a avut loc marți între preşedintele rus şi omologul său finlandez, Sauli Niinisto, Vladimir Putin a cerut negocieri „imediate” cu NATO şi SUA privind garanţiile pe care trebuie să le primească Rusia pentru securitatea sa, pe fondul tensiunilor cu Ucraina.
Finlanda este un intermediar tradiţional între Rusia şi rivalii săi occidentali.
Citeste si: Joe Biden și Vladimir Putin, discuții virtuale despre Ucraina şi alte subiecte disputate
„Vladimir Putin a subliniat necesitatea lansării imediate de negocieri cu SUA şi NATO pentru a defini garanţiile judiciare pentru securitatea ţării noastre, în scopul excluderii extinderii viitoare a Alianţei la Est şi a desfăşurării de sisteme de armament care ameninţă Rusia în Ucraina şi alte state vecine”, a informat Kremlinul într-un comunicat de presă.
Vladimir Putin a acuzat din nou puterea ucraineană de încălcarea acordurilor de la Minsk care stabilesc o foaie de parcurs spre pace în Ucraina de Est (Donbas), unde Kievul se luptă de aproape opt ani cu separatiştii proruşi susţinuţi de Kremlin.
„Preşedintele Rusiei a subliniat, în special, că autorităţile ucrainene, încălcând acordurile de la Minsk, au optat în mod clar pentru un pariu al forţei, utilizând în Donbas arme grele şi drone de atac”, a precizat Kremlinul.
Concluzii incerte după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden
Cu prilejul unei videoconferinţe de la începutul lui decembrie, preşedintele rus i-a cerut omologului său american Joe Biden garanţii juridice pentru a exclude orice nouă extindere a NATO, în contextul în care Moscova estimează că occidentalii, deschizând Alianţa pentru ţări din Europa de Est şi fosta URSS, şi-au încălcat promisiunile făcute după căderea fostei Uniuni Sovietice.
De partea cealaltă, preşedintele american Joe Biden a ameninţat Rusia, în cadrul summit-ului virtual cu omologul său rus, cu ”sancţiuni puternice” economice, în cazul unui atac împotriva Kievului.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Biden i-a dat joi seara asigurări în acest sens omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o convorbire la telefon de o oră şi jumătate.
Și Franţa a avertizat Rusia cu privire la ”consecinţe strategice şi masive” în cazul unui atac în Ucraina.
Moscova dezminte orice atac şi acuză NATO de o multiplicare a ”provocărilor” prin manevre militare în apropierea frontierei ruse la Marea Neagră.
Citeste si: Australia a luat decizia de a se alătura boicotării diplomatice a Jocurilor Olimpice de la Beijing