Rusia susține ideea directorului general al Agenției Internaționale pentru Energia Atomică, Rafael Grossi, cu privire la o întâlnire trilaterală cu Ucraina pentru asigurarea securității instalațiilor nucleare în timpul invaziei militare din Ucraina.

Citeste si: Aproximativ cinci milioane de refugiați vor părăsi Ucraina. Șeful diplomației UE: „Trebuie să ne pregătim”

Oficialii ruși nu sunt de acord, însă ca negocierile tripartite să aibă loc la Cernobîl, așa cum dorește Grossi, le-a spus jurnaliștilor reprezentantul rus, citat de The Guardian.

Anunț din Rusia: Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru negocieri

„Rusia a susținut ideea lui Grossi cu privire la o întâlnire trilaterală și ne așteptăm ca și ucrainenii să coopereze”, a declarat luni ambasadorul Rusiei la Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Mihail Ulyanov.

„Cred că Cernobîl nu este cel mai bun loc pentru o astfel de întâlnire. Există numeroase capitale în lume”, a precizat oficialul rus.

Citeste si: Război în Ucraina- Bombardamente fără încetare

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a luat duminică iniţiativa unei noi discuţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a garanta "protecţia nucleară", după cum a scris presa franceză.

O rachetă rusă a declanșat vineri un incendiu puternic la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

Ce promisiune i-a făcut Putin lui Macron cu privire la centralele nucleare

"Preşedintele Macron a luat iniţiativa, împreună cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), de a avea şapte sau opt puncte majore asupra cărora cele două părţi să cadă de acord, pentru a respecta şi suveranitatea ucraineană asupra propriilor centrale, dar şi securitatea pe întreg teritoriul, dar şi în întreaga Europă",

a precizat ministrul francez de Externe.

Citeste si: Rusia recrutează mercenari sirieni pentru războiul din Ucraina. Anunțul vine din America

"Aceste propuneri, cred că preşedintele Putin le-a acceptat, în orice caz vom vedea mâine (luni), pentru că guvernatorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică se vor reuni mâine", a adăugat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Citeste si: Rușii vor ataca combinatele chimice din Ucraina. Amenințarea a fost lansată de ministrul Apărării rus: „Cerem angajaților să părăsească imediat unitățile”

În cursul acestei discuţii telefonice de aproape două ore, Emmanuel Macron a reiterat "profunda preocupare" pentru securitatea siturilor nucleare, după bombardarea la 4 martie a centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, potrivit unui comunicat al Palatului Elysee.

Vladimir Putin s-a declarat "dispus să respecte normele AIEA pentru protecţia atomocentralelor" şi şi-a dat acordul pentru "un dialog între AIEA, Ucraina şi Rusia, astfel încât centralele să fie puse în siguranţă", a declarat preşedinţia Franţei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si