Intrebarea la care vor raspunde alegatorii cu „da” sau „nu” este „Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?”, referendumul urmand sa aiba loc pe parcursul a doua zile, in 6 si 7 octombrie.
„Referendumul pentru revizuirea Constitutiei in forma adoptata de Parlament va avea loc pe 6 si 7 octombrie, intre orele 7.00 si 21.00, pentru a asigura o consultare cat mai larga a cetatenilor cu drept de vot.
Intrebarea adresata alegatorilor la referendum va fi "Sunteti de acord cu legea de revizuire a Constitutiei Romaniei in forma adoptata de Parlament?", intrebare la care alegatorii trebuie sa raspunda cu da sau nu. De asemenea, avand in vedere timpul scurt ramas pana la votare, actele normative adoptate stabilesc dimensiunile buletinului de vot si ale textului acesteia de o maniera identica cu cea utilizata la referendumurile anterioare”, a declarat marti purtatorul de cuvant al Guvernului Nelu Barbu la finalul sedintei.
Imprimarea buletinelor de vot se va face de catre Monitorul Oficial, stampilele cu textul "votat" vor fi realizate de Monetaria Statului, iar confectionarea timbrelor autocolante vor fi realizate de catre Imprimeria Nationala, a mai precizat el.
Costul total al organizarii referendumului se ridica la 163,712 milioane de lei.
De asemenea, a mai spus reprezentantul Executivului, romanii aflati in strainatate in perioada votarii vor putea vota si ei la sectiile de pe langa misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele consulare, MAE avand posibilitatea sa amenajeze sectii de votare in plus cu acordul autoritatilor din tarile respective.
„Ministerul Afacerilor Interne va dispune masuri pentru pastrarea ordinii, administratiile centrale si locale vor lua masuri pentru a pune la dispozitia primarilor spatii pentru amenajarea sectiilor de votare si personal, MAI cu sprijinul Autoritatii Locale Permanente va organiza instruirea prefectilor si subperfectilor pentru organizarea referendumului”, a mai spus Barbu.
Intrebat daca intrebarea stabilita de Guvern pentru referendum ar putea fi neclara pentru unii cetateni, mai ales cei din mediul rural care nu beneficiaza neaparat de acces la TV sau la internet, purtatorul de cuvant al Guvernului a refuzat sa comenteze, spunand in schimb
ca se bazeaza pe ajutorul presei pentru informarea corecta a cetatenilor.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„Sunt convins ca cu ajutorul dumneavoastra vom putea ajunge la toti cetatenii”, a spus Barbu.
Premierul Viorica Dancila a declarat la inceputul sedintei de Guvern ca referendumul nu este impotriva „minoritatilor sexuale”, ci reprezinta doar un efect al unui demers cetatenesc. Premierul a cerut, de asemenea, partidelor din opozitie sa nu mai fac apel la boicotarea referendumului si sa se pozitioneze clar fata de el.
„ Referendumul nu este unul impotriva minoritatilor sexuale, asa cum speculeaza unii, ci este efectul unui demers cetatenesc. in locul apelurilor pentru boicotarea referendumului, ar fi mai onest daca partidele si-ar asuma o pozitie clara. Partidul pe care il reprezint si-a aratat sprijinul fata de acest referendum si cred ca este cel mai adecvat raspuns”, a mai spus Dancila.
Curtea Constitutionala a stabilit luni ca legea de revizuire a Constitutiei adoptata saptamana trecuta de Senat, in calitate de for decizional, si care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat
si o femeie respecta dispozitiile constitutionale referitoare la revizuire. Decizia CCR va fi comunicata presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si va fi publicata in Monitorul Oficial, impreuna cu Legea de revizuire a Constitutiei.
Plenul Senatului, in calitate de for decizional, a adoptat in 11 septembrie, cu 107 voturi "pentru", 13 voturi "impotriva" si sapte abtineri, proiectul legislativ care isi propune revizuirea articolului 48 din Constitutie, in sensul ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, si nu intre soti, asa cum este in prezent.
Liderii grupurilor ALDE si UDMR au spus ca fiecare dintre senatorii lor vor vota dupa cum le dicteaza constiinta, PNL si PSD au spus ca sustin proiectul, iar USR s-a declarat impotriva modificarilor.
“Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”, se arata in propunerea de modificare a art. 48 alin. (1) din Constitutia Romaniei.
De asemenea, o alta modificare introduce la acelasi articol un nou articol II, cu urmatorul text: "Revizuirea Constitutiei se supune aprobarii prin referendum, organizat potrivit dispozitiilor art. 151 alin. (3) din Consitutia Romaniei, republicata".
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
In 1 septembrie, liderul PSD, Liviu Dragnea, anunta la finalul sedintei Comitetului Executiv National al PSD ca referendumul privind redefinirea familiei in Constitutie va avea loc in 7 octombrie.
Camera Deputatilor a adoptat, in mai 2017, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei.
Coalitia pentru Familie a strans trei milioane de semnaturi pentru revizuirea Constitutiei privind definitia familiei.
Referendumul din anul 2003 pentru revizuirea Constitutiei s-a desfasurat tot pe parcursul a doua zile, din cauza riscului de a nu se atinge pragul necesar de prezenta pentru validarea acestuia.
Sursa: news.ro