Close sidebar
Close sidebar

S-a dat verdictul în cazul uciderii lui George Floyd. Moment istoric în SUA

A fost dat verdictul în cazul uciderii lui George Floyd, "uriașul blând" de culoare, sufocat cu genunchiul de un polițist alb. Este considerat a fi un moment istoric în Statele Unite, unde au avut loc proteste masive împotriva abuzurilor comise de poliție împotriva persoanelor de culoare.

Razvan Ilie,

Poliţistul încătuşat a fost imediat luat dus în arest. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului. [Sursa foto: IlRiformista.it]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd, la finalul unui proces răsunător care a marcat profund America ilustrând diviziunile rasiale din ţară, scrie AFP.

Citeste si: Anunț îngrijorător al OMS: Numărul morților de Covid crește alarmant

Derek Chauvin, fost ofițer de poliție din Minneapolis, a fost găsit vinovat de crimă de gradul II, crimă de gradul III și omor de gradul II, trei capete de acuzare care i-ar putea aduce o pedeapsă de zeci de ani de închisoare. Moartea lui George Floyd a stimulat cele mai mari proteste pentru drepturile civile din ultimele decenii, potrivit New York Times.

Cei 12 juraţi care au deliberat la Minneapolis de luni l-au găsit vinovat pe Derek Chauvin de cele trei capete de acuzare pentru care a fost judecat.

Un "moment de cotitură în istorie"

Poliţistul încătuşat a fost imediat luat dus în arest. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie faţa tribunalului.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Avocatul familiei lui George Floyd a salutat verdictul juriului care l-a declarat marţi vinovat pe poliţistul Derek Chauvin, ca un "moment de cotitură în istorie".

Citeste si: De ce s-a dopat Lance Armstrong? După ce i-au fost retrase premiile, fostul ciclist este acuzat în continuare că a trișat

"Vinovat! Dreptatea obţinută în durere a fost în cele din urmă acordată familiei lui George Floyd.

Acest verdict este un moment de cotitură în istorie", a reacţionat avocatul Ben Crump. 

Poliţistul alb Derek Chauvin a fost declarat marţi vinovat de asasinarea afro-americanului George Floyd

Pe 25 mai, la Minneapolis, polițistul Derek Chauvin, de 45 de ani, şi-a ţinut genunchiul pe gâtul unui afro-american de vârstă apropiată, blocat la pământ, timp de aproape nouă minute, în pofida rugăminţilor acestuia şi ale trecătorilor surprinşi.

George Floyd a strigat de mai multe ori "Nu pot să respir" înainte să moară sufocat. Avocații apărării au încercat să demonstreze că Floyd a murit din cauze cardiace, dar instanța a decis altceva.

În timpul citirii verdictului, poliţistul, îmbrăcat în obişnuita sa vestă de culoare gri, nu a lăsat să transpară mai multă emoţie, cu excepţia ochilor, tot mai agitaţi când a fost declarat vinovat pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare reţinute împotriva lui.

Pe lângă procedurile penale finalizate acum, poliţistul a făcut obiectul unor procese civile din partea familiei lui George Floyd, încheiate în martie cu un acord potrivit căruia oraşul Minneapolis a plătit rudelor afro-americanului 27 de milioane de dolari.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI