„Se împlinește un an de la tragedia din Crevedia, timp în care patronii stației GPL au încercat să facă înțelegeri cu rudele victimelor și cu supraviețuitorii. Vă întrebați care este prețul unei vieți sau al unui destin făcut scrum? Aflați din reportajul următor. Atenție, urmează imagini și informații care vă pot afecta emoțional.”, a spus Christian Sabbagh. 

„M-am zbătut între viață și moarte. Sunt mutilat. Pot să vă spun, am numai regrete. De multe ori când închid ochii văd acei oameni arși, simt încă mirosul de carne de om ars... momente groaznice. Încă rănile, după un an de zile, sunt vizibile. O să trăiesc toată viața cu această traumă.”, a spus o victimă a exploziei din Crevedia.

A trecut un an de la aceste imagini apocaliptice, un an de când 6 vieți și zeci de vise au fost spulberate într-o secundă și, deși acum, de sus privite, rănile locului par să se vindece, analizate îndeaproape, dramele oamenilor de aici sunt la fel de vii.

Cristian este unul dintre localnicii care a sărit în ajutorul pompierilor și a încercat din răsputeri să stingă vâlvătaia de flăcări, doar că suflul exploziilor a fost prea puternic și doar o minune a făcut ca el să fie salvat. Câteva lumânări și fotografia uneia dintre victimele de la Crevedia, pusă pe un gard, sunt singurele lucruri care mai aduc aminte de dezastru.

Până acum, 66 de persoane au fost despăgubite cu aproximativ 11 milioane de lei, conform unui comunicat venit din partea FLAGAS, doar că cei care au avut cel mai mult de suferit au rămas și acum de izbeliște.

Victimele exploziei de la Crevedia încă trăiesc un coșmar de nedescris

„Dumneavoastră, dacă pierdeți un tată, un fiu, puteți să puneți preț pe viața lui? Eu unul trăiesc cu psihicul distrus de un an de zile.

Vi se spune că cerem mult? Nu am cerut nimic! Am cerut să sufere și ei cum suferim și noi.”, a spus o altă victimă.

„Domnul procuror de la București, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, le0a clasat cauza de ucidere din culpă pentru tata, că a zis că nu s-au găsit cauzalitate între evenimentul de aici și decesul lui și a zis că din cauza bolilor pe care le-a avut. Păi și de ce n-a murit cu o zi înainte? De ce n-a murit cu o săptămână înainte?”, a spus un fiu al cărui tată a murit din cauza exploziei.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A murit „cel mai monstruos culturist din lume”. Sportivul mânca de 7 ori pe zi, peste 16.000 de calorii- antena3.ro

Ultimele clipe ale tatălui său au fost înregistrate după ce telefonul mobil a pornit în buzunar imediat după explozie.

„Să se pună altcineva în pielea mea să-ți omoare cineva părinții și să-ți dea o sumă de bani, să vedem... te alină cu ceva? Lui soră-mea i-a făcut ofertă de o 150 de mii de euro, incluzând casa și părinții. ”, a spus o altă victimă.

Nici pentru cei care au supraviețuit, dar au rămas fără acoperiș deasupra capului, cele 365 de zile nu au fost mai blânde. Domnul Iliescu a fost nevoit să trăiască până acum într-un container alături de familia sa.

„A fost o promisiune verbală, noi să nu mai ieșim pe post și ei să ne dea banii, adică să nu mai facă contestații, și după ce s-au eliberat au făcut contestații și ne-au ținut până acum patru luni de zile numai în procese și de abia am câștigat acuma. Zâmbesc pentru că... uitați-vă un pic la casă. Merge spre bine. Deci, sper ca până în primăvară să mă mut în casă.”, a mai spus victima.

Procesul se află în etapa de cameră preliminară, iar în septembrie ar trebui stabilit primul termen. Cosmin Stângă și Ionuț Doldurea, patronii firmei care au operat depozitul GPL, au fost trimiși în judecată pentru distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

S-a împlinit un an de la tragedia din Crevedia, când o stație GPL fără autorizație a explodat- în urma căreia 6 oameni au decedat, zeci de persoane au fost rănite, 80 de clădiri au fost afectate, iar alte 8 complet distruse. Pentru a scăpa cu o pedeapsă mai ușoară, cei doi patroni au încheiat negocieri cu rudele victimelor decedate, dar și cu cei care au supraviețuit, cu intenția de a le acorda sume imense de bani pentru a renunța la pretenții în dosar. 

Citeste si: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este tânăra moldoveanca de 26 de ani care i-a cucerit inima celebrului actor Sean Penn- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

Patronii stației GPL sunt dispuși să plătească sute de mii de euro, pentru a se stinge o parte din prejudiciu, respectiv să ofere sume între 150 000 și 350 000 victimelor.

Citește și: Accident cumplit în Constanța, între un TIR și un autocar cu 57 ucraineni, dintre care 42 de copii! A fost activat Planul Roșu de Intervenție

Care sunt faptele de care sunt acuzați cei doi patroni ai stației GPL din Crevedia

Astfel, Cosmin Stîngă și Ionuț Duldurea, care au fost acuzați de distrugere din culpă, de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, ar urma să se prezinte în fața instanței de judecată, la primul termen, în luna septembrie.

În urma verificărilor realizate de specialiști, s-a ajuns la concluzia că cele 3 explozii au avut în loc din cauza condițiilor neadecvate de funcționare. Pe parcursul celor trei ani în care stația GPL a funcționat, patronii au omis să ia măsurile legale de sănătate în muncă și de securitate, dându-le acordul angajaților să facă, în mod ilegal, transvazări. Urmările nerespectării condițiilor de eligibilitate au fost dezastruoase- morți, zeci de răniți și case distruse sau afectate.

În urma expertizelor de la fața locului, s-a ajuns la concluzia că exploziile s-au produs în urma transferului de gaze dintr-o cisternă în alta, în mod necorespunzător. Dosarul se află la Judecătoria Răcari, județul Dâmbovița.

Citește și: Accident cumplit în Constanța, între un TIR și un autocar cu 57 ucraineni, dintre care 42 de copii! A fost activat Planul Roșu de Intervenție


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si