In Bucuresti se da ora exacta- cel putin asa spun cei si-au facut o cariera aici. Si...pe buna dreptate. Capitala este raiul multinationalelor, iar in plus,  datorita diversitatii, cele mai multe afaceri prind contur. Rata somajului in Bucuresti a ajuns la un minim istoric- de doar 1,64 la suta.

RADU SOVIANI, ANALIST ECONOMIC: Acolo unde sunt investitii si e bataie pe forta de munca, cine nu vrea sa munceasca nu munceste, rezultat  somaj zero.

Judetul Timis este in topul celor mai mici rate ale somajului. Doar in luna septembrie angajatorii au scos la concurs peste 2500 de job-uri. Cele mai cerute posturi sunt in sectorul privat si ii vizeaza pe muncitori.  

Dumitru Miclau, director AJOFM Timis: Doar saptamana trecuta au fost doua firme multinationale care s-au deschis cu locuri foarte multe de munca. 250 o firma, 400 alta firma. Deci numai intr-o saptamana.

Carmen a lucrat timp de opt ani in Italia. Chiar daca are diploma de inginer, a ingrijit batrani peste hotare pentru o mie de euro pe luna. Dupa ce a nascut,  a hotarat sa se intoarca acasa si nu regreta decizia. In doar o luna si-a gasit un loc de munca platit decent si in domeniul pe care l-a studiat: tehnician control calitate.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Carmen Tanase, angajat: M-am intors dupa opt ani de zile pentru ca am un copilas si as vrea sa fie alaturi de familie. Dupa o luna de zile mi-am gasit postul dorit.

Mergem mai departe la Cluj, care ocupa locul 3 in clasament. Aici sunt doar 7800 de someri.

Mircea Baraian- sef serviciu AJOFM Cluj: Ne raportam in primul rand la Bucuresti. Ne aflam undeva pe primele 3-4 locuri din tara ca nivel de oferte de locuri de munca vacante.

1

Cele mai multe locuri de munca din Cluj sunt ocupate de tineri. Acestia activeaza in domeniile IT, marketing vanzari dar si inginerie.

La Iasi, rata somajului este de 4,33% si a avut o scadere remarcabila in ultimele luni. O singura firma de renume, specializata pe proiectarea si dezvoltarea automobilelor  a creat in ultima perioada aproape 2000 de locuri de munca.

Aici l-am gasit pe Florin, un tanar de 24 de ani din Suceava care lucreaza ca inginer In ultimul an de facultate  a participat la un concurs organizat de aceasta firma si de atunci a ramas aici.. El si colegii sai lucreaza la programarea masinilor din viitor.

"Eu sunt software developer, prima oara nu stiam piata, nu stiam cate firme sunt in Iasi ce anume cer, dar mi-a placut...am cautat cumva o companie care sa aiba program cu studentii"

Anda Merlusca, Manager HR companie automotive Iasi: avem peste 1500 de anagajati, doar anul acesta am angajat 300 si continuam sa ne dezvoltam sa crestem in fiecare an. Acum, daca este sa vorbim strict pentru urmatoarele 2-3 luni avem intre 80-100 de locuri vacante.

In topul zonelor cu somaj scazut mai  sunt si orasele Brasov, Ploiesti si Constanta.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si