Close sidebar
Close sidebar

"Să nu ne punem cu virusul". Raed Arafat, despre riscul ca noua tulpină de coronavirus să ia amploare în România

Șeful DSU, Raed Arafat, le recomandă oamenilor care merg în vizite de sărbători să poarte mască de protecție și să aerisească bine încăperile, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Razvan Ilie,

raed arafat [Sursa foto: poza]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Raed Arafat a anunțat, marți seara, de ce sunt extrem de importante recomandările virusologilor pentru perioada Sărbătorilor de iarnă: "pentru a opri o posibilă răspândire a acestei tulpini într-un mod mai serios în ţară”. De câteva săptămâni, o nouă tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie pune pe jar întreaga planetă prin informațiile privind răspândirea mai rapidă a tulpinii și a faptului că ar putea afecta mai serios copiii decât forma inițială de coronavirus.  

„Nu trebuie să aşteptăm recomandări noi. Deci mască, distanţare şi, mai ales în timpul sărbătorilor, sărbători în familie restrânsă, rămân recomandările cu care insistăm pentru a opri o posibilă răspândire a acestei tulpini într-un mod mai serios în ţară”, a spus Arafat. 

Citeste si: VIDEO- Senatoarea Șoșoacă insistă să nu poarte mască în Senatul României

Raed Arafat, reguli pentru cei care primesc musafiri de Crăciun și Anul Nou

„Să deschidă geamurile”, este recomandarea lui Raed Arafat pentru cei care primesc vizitatori. „Va fi frig, bineînţeles, dar să deschidă geamurile, să aerisească. Dacă vin oameni din altă casă, cu care nu stai de regulă, cu excepţia momentului în care se mănâncă- şi unde trebuie totuşi să se păstreze o distanţă- purtarea măştii”, a adăugat el.

Citeste si: Klaus Iohannis, prima declarație în ziua desemnării noului premier. "Felicitări pentru viteza..."

„Poate unii spun că exagerăm cu aceste recomandări, dar sunt recomandări care au fost menţionate inclusiv de OMS. Adică, dacă cu o persoană cu care nu stai, în marea parte a timpului trebuie să ai mască, cu excepţia momentului în care mănânci şi trebuie să fie aerisire foarte bună în încăpere”, a continuat el.

Raed Arafat: "Să nu ne punem cu virusul"

„Dar rămâne recomandarea să nu existe astfel de întâlniri, pentru că astfel de întâlniri pot expune şi persoanele în vârstă, pot expune şi persoanele apropiate şi pot să ducă o parte din aceste

persoane în spitale şi poate chiar în stare foarte gravă”, a mai spus Arafat la Digi24.

Citeste si: Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia- kanald.ro

Citeste si: Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!- wowbiz.ro

Citeste si: Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice- antena3.ro

„Să nu ne punem cu virusul. Trebuie să înţelegem această situaţie, nu avem alt fel de a o controla decât prin măsurile de distanţare, limitarea contactului, limitarea mobilităţii şi purtarea măştii”, potrivit lui Arafat.

Câte cazuri noi de coronavirus au fost raportate marți

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat marţi 5.009 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore,155 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 14.636 de la debutul pandemiei. 1.252 de pacienţi sunt internaţi la ATI.

Până astăzi, 22 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 598.792 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 508.979 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.009 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, anunţă autorităţile.

Cele mai multe cazuri noi sunt în Bucureşti- 819, urmat de Cluj- 341 şi Teleorman- 301. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori are cea mai mare valoare în Ilfov- 6,38, urmat de Bucureşti- 5,59, celelalte judeţe având valori sub 5 ale acestui indicator.

Sondaj: Doar 30% dintre români vor să se vaccineze împotriva COVID-19

Șase din zece români se declară îngrijorați de pandemia de coronavirus, în timp ce doar 30% au răspuns că se vor vaccina sigur împotriva COVID, potrivit unui sondaj privind percepțiile publice asupra pandemiei.

63% dintre români se declară îngrijorați sau foarte îngrijorați de evoluția pandemiei de coronavirus, în timp ce 34% spun că sunt deloc sau foarte puțin îngrijorați. De asemenea, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală. 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă.

Citeste si: Anul 2025 anunță primirea de noi vouchere! Care sunt persoanele care pot beneficia de ele- kfetele.ro

Citeste si: Radu Ștefan Bănică, mărturii cutremurătoare despre copilărie: ”Am avut în clasa a III-a o petiție anti-Radu, semnată de copii ca să dispar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce este glosofobia, frica de care suferă trei din patru persoane. Poate duce chiar la simptome fizice- antena3.ro

Deși vaccinarea este tot mai aproape, primele doze urmând să ajungă în țară peste doar patru zile, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19. În același timp, 29% au răspuns „cu siguranță nu”, iar 29% nu s-au decis încă. Alți 10% au spus că „nu pot aprecia”, în timp ce 2% nu au răspuns.

Procentele diferă însă când vine vorba despre vaccinarea în general: 38% dintre români sunt pro-vaccinare, 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. 17% dintre respondenți nu au răspuns.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI