Problemele au inceput la inceputul anilor 1980, atunci cand Ceausescu a hotarat ca Romania trebuie sa scape de datoriile extrem. Cum altfel decat sa ia de la cetateni. Medicul sau personal, Iulian Micu, a construit un plan de alimentatie rationala.

Astfel ca, dupa calculele comunistilor, pentru o persoana era suficienta jumatate de paine, adica o familie cu patru persoane putea cumpara doua paini pe zi.

Cozile erau interminabile si nu sunt putine povestile in care painea se termina chiar atunci cand ajungeai in fata.

Alimentele se dadeau doar pe baza cartelei. Vanzatorul viza cu pixul ziua respectiva, astfel ca nu exista nicio scapare. Zaharul, faina sau uleiul se vindeau tot pe cartela. Un kilogram pentru o persoana pe luna.

Alimentele de baza erau distribuite la alimentara de cartier. Fiecare roman era arondat unei alimentare din cartierul în care avea adresa din buletin. Doar de aici putea cumpara alimentele de baza.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Coada la branza - 1982
Coada la branza- 1982

La macelarie situatia era si mai complicata. Cozile se formau de la 3-4 dimineata in speranta ca „se va da ceva”. De multe ori, cantitatea adusa ajungea doar pentru un sfert din cei asezati la coada. Acum au devenit cunoscuti si celebri „adidasi de porc”.

Fraţii Petreuş" era celebra denumire pentru pui subnutriti  Tot ce era mai bun era exportat, iar restul pus la vânzare pentru români.

Asa arata puiul
Asa arata puiul

Benzina era si ea rationalizata, iar transportul in comun era supraaglomerat. Oamenii mergeau pe scari si chiar si pe capota autobuzelor.

Tramvaiul 41 - 1988
Tramvaiul 41- 1988

Pietele erau si ele goale.

 

Sursa foto: Filedeistorietv


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si