Problemele au inceput la inceputul anilor 1980, atunci cand Ceausescu a hotarat ca Romania trebuie sa scape de datoriile extrem. Cum altfel decat sa ia de la cetateni. Medicul sau personal, Iulian Micu, a construit un plan de alimentatie rationala.
![](https://cdn.knd.ro/media/521/2863/35040/16562886/14/media-146832764657341300.jpg?width=1200&height=1833.9130434783)
Astfel ca, dupa calculele comunistilor, pentru o persoana era suficienta jumatate de paine, adica o familie cu patru persoane putea cumpara doua paini pe zi.
Alimentele se dadeau doar pe baza cartelei. Vanzatorul viza cu pixul ziua respectiva, astfel ca nu exista nicio scapare. Zaharul, faina sau uleiul se vindeau tot pe cartela. Un kilogram pentru o persoana pe luna.
La macelarie situatia era si mai complicata. Cozile se formau de la 3-4 dimineata in speranta ca „se va da ceva”. De multe ori, cantitatea adusa ajungea doar pentru un sfert din cei asezati la coada.
Fraţii Petreuş" era celebra denumire pentru pui subnutriti Tot ce era mai bun era exportat, iar restul pus la vânzare pentru români.
Benzina era si ea rationalizata, iar transportul in comun era supraaglomerat.
Pietele erau si ele goale.
Sursa foto: Filedeistorietv