„Sa nu uitam”. De ce pe vremea lui Ceausescu nu era mai bine. Amintiri din „Epoca de Aur” cand doar foamea era la liber

Daca vorbim despre modul de viata al oamenilor, ultimul deceniu al comunismului poate fi caracterizat printr-un singur cuvant: portia. Preturile alimentelor si ale bunurilor de orice fel au crescut, desi lipseau din ce in ce mai mult de pe mesele romanilor. Au fost reintroduse cartelele si au aparut legi potrivit carora era necesar ca resursele pentru aprovizionarea populatiei cu carne, lapte, legume si fructe sa fie repartizate pe judete. ##GALLERY38##

,


DISTRIBUIE
acest articol

Problemele au inceput la inceputul anilor 1980, atunci cand Ceausescu a hotarat ca Romania trebuie sa scape de datoriile extrem. Cum altfel decat sa ia de la cetateni. Medicul sau personal, Iulian Micu, a construit un plan de alimentatie rationala.

Astfel ca, dupa calculele comunistilor, pentru o persoana era suficienta jumatate de paine, adica o familie cu patru persoane putea cumpara doua paini pe zi.

Cozile erau interminabile si nu sunt putine povestile in care painea se termina chiar atunci cand ajungeai in fata.

Alimentele se dadeau doar pe baza cartelei. Vanzatorul viza cu pixul ziua respectiva, astfel ca nu exista nicio scapare. Zaharul, faina sau uleiul se vindeau tot pe cartela. Un kilogram pentru o persoana pe luna.

Alimentele de baza erau distribuite la alimentara de cartier. Fiecare roman era arondat unei alimentare din cartierul în care avea adresa din buletin. Doar de aici putea cumpara alimentele de baza.

Citeste si: Atenție! Ce riști dacă nu cureți trotuarul de zăpadă din fața casei: Amenzi usturătoare pentru depozitarea necorespunzătoare a zăpezii- kanald.ro

Citeste si: Tragedie în lumea mondenă! Vedeta TV a murit la 33 de ani, după ce a lăsat un mesaj de adio cutremurător. Era însărcinată cu al doilea copil. Angy Morad: „Mor, iertați-mă”- wowbiz.ro

Citeste si: Un miner din Gorj a plecat în pădure cu un detector de metale și a făcut o descoperire senzațională- antena3.ro

Coada la branza- 1982

La macelarie situatia era si mai complicata. Cozile se formau de la 3-4 dimineata in speranta ca „se va da ceva”. De multe ori, cantitatea adusa ajungea doar pentru un sfert din cei asezati la coada.

Acum au devenit cunoscuti si celebri „adidasi de porc”.

Fraţii Petreuş" era celebra denumire pentru pui subnutriti  Tot ce era mai bun era exportat, iar restul pus la vânzare pentru români.

Asa arata puiul

Benzina era si ea rationalizata, iar transportul in comun era supraaglomerat.

Oamenii mergeau pe scari si chiar si pe capota autobuzelor.

Tramvaiul 41- 1988

Pietele erau si ele goale.

 

Sursa foto: Filedeistorietv

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI