Carne de porc si de vita calitatea intai, slanina de porc si condimente. Sunt singurele ingrediente pe care ar trebui sa le regasim in traditionalul salamul de vara. Realitatea adauga, insa, in multe cazuri, pana la 13 substante chimice in compozitia acestui produs, potrivit Asociatiei Pro-Consumatori.
COSTEL STANCIU, presedinde APC: „ Din pacate, exista si sortimente din care carnea de vita lipseste.
Aici avem doar 6 din cele peste 20 de tipuri de salam de vara existente pe piata. Un kilogram costa intre 21 si 45 de lei, adica de trei ori pretul unui kilogram de carne. Primim in schimb zeci de coloranti, conservanti, potentiatori de gust, sare multa, dar si zahar.
Nimic! Culoare, in primul rand, mirosul, nici nu vrea sa gust asa ceva, e dezastru. Nu e asta salam de vara.
AU INVERSAT PROPORTIILE
Salamul de vara a fost creat pentru a putea fi consumat cu incredere in sezonul cald. Acum, insa, cantitatea de grasime este mult prea mare, iar carnea aproape ca lipseste.
COSTEL STANCIU, presedinde APC: „In prezent, dintr-o suta de kg de carne se obtin 150 de kg de salam, cand ar trebui ca raportul sa fie invers. Adica din 150 de kg de carne sa se fabrice 100 kg de salam. Intr-un kilogram de salam am gasit 370 de grame de grasime si 30 de grame de sare, asta inseamna vreo 6 lingurite de sare”.
Cititi cu atentie eticheta!!! ori de cate ori cumparati salam de vara!
COSTEL STANCIU, presedinde APC: „Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a avertizat ca daca mancam zilnic 30 gr de salam, creste riscul de cancer colo-rectal cu 18%. Asta inseamna 2 sandwich-uri pe zi”.