Există acum o propunere legislativă aflată în dezbatere potrivit căreia angajaţii care participă la cursuri de prim ajutor ar urma să primească o zi liberă de la muncă, potrivit Observator. Ziua liberă pentru angajații care participă la cursuri de prim-ajutor ar putea fi solicitată atât de angajații de la stat, cât și de cei care lucrează în mediul privat.  

Aceasta se acordă strict la cererea angajatului, care trebuie să depună și o dovadă a înscrierii la un astfel de curs.

Sunt acceptate cursurile organizate de instituțiile statului, de cei de la ISU, dar și asociațiile și organizațiile nonguvernamentale sau orice altă entitate specializată și autorizată să organizeze cursuri de prim ajutor. 

România, codașă la acordarea primului ajutor

Ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă.

Citește și: Drama unei moldevence din Italia! Femeia nu va mai putea face copii vreodată după ce un medic i-a înlăturat din greșeală ambele ovare

Ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă.

Ziua liberă va fi plătită angajatului, dar angajatorul o va putea recupera de la stat, prin scăderea pe impozitul pe venit datorat în acea perioadă.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Potrivit inițiatorilor legii, acest proiect abia a intrat în dezbatere, se dorește încurajarea la cursurile de prim-ajutor, pentru că studiile arată că 8 din 10 români nu știu ce trebuie să facă în cazul în care cineva de lângă ei are nevoie de ajutor.

În expunerea de motive a proiectului de lege se poate vedea ca:

"Prezenta propunere legislativă are ca scop încurajarea urmării unor cursuri de prim ajutor de către persoanele care sunt angajate cu contract de munca, pentru că, în situația producerii unor accidente sa poată acorda primul ajutor de baza.

(...) Procedura pe care o propunem este una în care angajații să poată să urmeze cursuri de prim-ajutor, pentru care să primească la schimb o zi liberă de la serviciu din partea angajatorilor. Angajatorilor, la rândul lor, le vor fi rambursate de către stat costurile zilei de muncă.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: A murit interpretul de muzică populară Mărin Cornea- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Citește și: O femeie a murit după ce s-a înecat cu un covrig pe o stradă din Râmnicu Vâlcea

Procedura pe care o propunem este una din care atât statul, cât și angajatorii și angajații au de câștigat. Statul câștigă cetățeni instruiți să acorde primul ajutor și să salveze vieți omenești în cazul unor accidente. Angajatorii câștigă angajați competenți să asigure prima intervenție în cazul producerii unor accidente la locul de muncă, până la sosirea echipajelor paramedicale/medicale la fața locului.(...) Necesitatea intervenției legislative este dată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care pierderile de vieți omenești ar fi putut fi evitate.  

România este, potrivit informațiilor din spațiul public, în coada clasamentului statelor membre UE când vine vorba de persoane care știu să acorde primul ajutor".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si