Salarii cu 20% mai mari în acest an pentru una dintre cele mai numeroase categorii de bugetari! Sunt sute de mii de angajați în sistemul public de sănătate care ar putea beneficia de creșteri salariale în 2024.

Citește și: VIDEO. Protestele medicilor continuă. Anunțul Sanitas după negocierile cu premierul Marcel Ciolacu

Protestele cadrelor medicale și ale angajaților din asistența socială au avut un succes neașteptat, în condițiile unui buget pe 2024 de austeritate și cu mari semne de întrebare privind nivelul de încasări și încadrarea în deficitul bugetar asumat.

Unul dintre punctele acceptate de Guvern este creșterea cu 20% a fondului de salarii, spun reprezentanții Sanitas," astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%".

Cu cât cresc salariile medicilor în 2024

Medicii și personalul medical au protestat în ultimele săptămâni și au amenințat cu greva generală, fiind nemulțumiți de salarizare.

Conform Sanitas, cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar "se vor acorda în două tranșe în prima jumătate a anului 2024".  

Un alt anunț făcut de sindicatele din Sănătate joi seara: Guvernul a dat undă verde pentru o creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială.

Cadrele medicale primesc salarii mai mari cu 20% în acest an!

Cadrele medicale primesc salarii mai mari cu 20% în acest an!

[Sursa foto: Facebook]

Guvernul a transmis și el un comunicat de presă după runda de negocieri cu Sanitas în care recunoaște o majorare de doar 15% agreată cu sindicatele.

"În ceea ce privește revendicările salariale, s-a căzut de acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an", se spune în mesajul Executivului.

Restul bugetarilor nu au primit decât o majorare de 5 procente de la începutul acestui an, nici aceea acordată tuturor angajaților din sistem.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: VIDEO Olandezii au rămas muți de uimire când au văzut un român care a intrat cu TIR-ul pe un pod de biciclete- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Inflația a continuat, în schimb, să erodeze din puterea de cumpărare a românilor, BNR așteptându-se la o evoluție ascendentă a prețurilor în primele luni din 2024. 

Ce spun cadrele medicale despre creșterile de salarii promise de Guvern

Sindicaliștii de la Sanitas au transmis joi seara, după consultările cu premierul Ciolacu: "În urma discuțiilor de astăzi, părțile au convenit asupra următoarelor puncte:

1. O creștere cu 20% a fondului de salarii astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%. Cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar se vor acorda în două tranșe în prima jumătate a anului 2024.

2. O creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială.

3. O evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de ajustarea schemelor de personal și deblocarea posturilor, cu prioritate în instituțiile spitalicești cu adresabilitate foarte mare.

4. Demararea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență socială. Toate aceste oferte agreate vor fi definitivate în grupuri de lucru care vor avea loc săptămâna viitoare", au transmis joi seară oficialii Sanitas.

Medicii nu cred în promisiunile Guvernului până nu le văd în Monitorul Oficial

Ce au transmis medicii joi seara: oferta guvernamentală a fost examinată astăzi în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Național Sanitas.

"Membrii Consiliului au apreciat propunerile Guvernului ca un răspuns pozitiv la revendicările federației; în consecință au convenit continuarea dialogului pentru a da posibilitatea guvernanților să transpună într-un act reglementativ toate înțelegerile convenite astăzi.

Până la apariția actului normativ, programul protestelor SANITAS rămâne valabil, pentru a ne asigura că punctele negociate vor fi puse în practică în totalitate", au mai transmis cadrele medicale.

Problemele Guvernului nu s-au încheiat

Creșterile de salarii din Sănătate nu rezolvă toate problemele ridicate de medici și personalul medical în ultimele luni. Tăierile de bugete de la CNAS pentru medicii specialiști și medicii de familie rămân în continuare o problemă majoră.

Citește și: EXCLUSIV. Medicii specialiști din ambulator, revoltați după tăierile de bugete. "Veniturile noastre revin la nivelul anului 2019"

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român a început să filmeze o mașină pe contrasens, în Franța. După câteva secunde, aceasta a provocat accident: Vai de capul meu- antena3.ro

Medicii specialiști sunt revoltați de faptul că de la 1 februarie se scade valoarea punctului de consultație oferită în ambulatoriu, de la 4,5 lei la 3,3 lei, deci a consultației decontate de la 48,6 lei la 35,6 lei pentru pacient.

Similar, medicii de familie care primesc peste 30 de lei pentru o consultație în prezent, își vor vedea tariful diminuat la mai puţin de 20 de lei.

Medicii din ambulatoriile de specialitate și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deci consultațiile și serviciile medicale ar putea fi plătite de pacienți.

Sute de mii de angajați în sistemul public de sănătate

La mijlocul acestui an, datele statistice arătau că în sistemul de sănătate sunt 439.800 de angajaţi, în creştere cu 11% în ultimii cinci ani.

Dintre aceștia o parte activează în clinici, cabinete și spitale private, însă majoritatea fac parte din sistemul public de sănătate. 

Celelalte categorii de bugetari sunt: 213.000 angajați în administraţia locală şi apărare și 360.000 angajați în sistemul de învăţământ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si