Proiectul de OUG prevede îngheţarea salariilor şi sporurilor din sistemul public, cu excepţia celor din asistenţă şi sănătate, deci și a salariilor din sistemul de învățământ. De asemenea, educaţia nu va primi 6% din PIB, în 2022, aşa cum prevede legea.  

Citeste si: Polițiștii amenință că nu mai aplică restricțiile anti-COVID de la 1 ianuarie 2022

Inițial, surse guvernamentale au declarat că se discută exceptarea creșterii salariilor profesorilor de la prorograre, lucru care ar fi echivalat cu acordarea salariilor mărite, potrivit Edupedu.ro.

Salariile din învățământ, înghețate în 2022

Salariile cadrelor didactice de predare ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar acum și de Guvernul Ciucă, dacă proiectul va fi adoptat în această formă.

Profesorii ar fi trebuit să primească o majorare cu 16%, în medie, a salariilor de bază. Sindicatele din Educație speră că proiectul de OUG mai poate fi modificat până la adoptarea lui de către Guvern.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Vacanţa de iarnă 2021- 2022: Care este ultima zi de școală înainte de Crăciun?

Cresc doar salariile din Sănătate de la 1 ianuarie

Ordonanţa de Urgenţă prevede că acordarea pensiilor speciale pentru primari, prevăzută de Codul Administrativ, va fi amânată cu un an, iar pensionarii cu pensii peste 4.000 lei vor achita contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru sumele ce depăşesc acest prag. Ordonanţa amână şi pentru anul viitor alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare.

Potrivit Ordonanţei, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Citeste si: Ce salarii cresc în 2022. Guvernul pregătește o super-Ordonanță de urgență cu măsuri financiare pentru anul viitor

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Vor primi totuşi majorări anumite categorii din sănătate. Astfel, pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupaţională de funcţii bugetare ”Sănătate şi asistenţă socială” ” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Valoarea indemnizației de hrană se menține la nivelul din 2021

În anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Şi valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2021. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si