Salarii profesori 2022: Se vor majora sau nu veniturile din învăţământ?
Salarii profesori 2022: Se vor majora sau nu veniturile din învăţământ? Ce se va întâmpla cu salariile profesorilor în 2022? Iată ce a anunțat Ministrul Educației!
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a transmis luna trecută că, salariile profesorilor nu vor putea creşte după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorităţi în sistemul de învăţământ care necesită finanţare.
Astfel, salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie 2021, după ce creșterea ar fi trebuit să aibă loc la 1 septembrie 2020, însă a fost amânată.
„Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de o componentă care să asigure salariile pentru posturile create în plus generate de micşorarea numărului de elevi în clasă, avem nevoie de rectificare bugetară pentru salarizarea personalului din creşe, avem nevoie de creşteri bugetare pentru salarizarea surplusului de personal din grădiniţe, avem nevoie de creşteri pentru acoperirea programului „Masa caldă”, ce am aprobat astăzi, avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri”, a precizat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
„Guvernul României trebuie să anunţe cât mai repede dacă vor fi majorate salariile în educaţie, în caz contrar tăcerea autorităţilor va fi interpretată ca o invitaţie la proteste”, se arată într-un comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", potrivit AGERPRES.
Citeste si: Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunț despre trecerea școlilor în regim online
"Opinia publică trebuie să înţeleagă faptul că un profesor debutant are în acest moment un salariu de doar 2.300
de lei pe lună. O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu (fără a lua în calcul oraşe precum Bucureşti sau Cluj), prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit şi facturile utilităţilor, haine, cărţi, cursuri de perfecţionare? Chiar şi în aceste condiţii de umilire salarială, majorarea care ar fi trebuit să se acorde în anul 2020, a fost "sărită" şi anul acesta! Atitudinea guvernanţilor care dau astfel de salarii profesorilor este una cinică, dacă nu
cumva chiar iresponsabilă!", menționează sindicatele.
Astfel că, salariaţii din învăţământ aşteaptă în continuare informaţii oficiale legate de ceea ce se va întâmpla anul viitor referitor la aplicarea Legii nr. 153/2017.
"Prim-Ministrul României trebuie să spună public şi de îndată, dacă Legea nr. 153/2017 se va aplica, anul viitor, pentru angajaţii din învăţământ. Orice amânare naşte suspiciuni, asta pentru că, în câteva zile, la Ministerul Finanţelor Publice începe "creionarea" Proiectului de buget pentru anul 2022. Tăcerea guvernanţilor poate fi interpretată de salariaţii din învăţământ ca o invitaţie la declanşarea acţiunilor de protest", se mai arată în comunicat.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Ziua Educaţiei 2021, 5 octombrie: Anunţ important pentru elevi şi profesori