„Situatia ingrata in care a ajuns AFER-ul, institutie publica finantata integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ si de interferenta a unor diverse interese. La momentul aparitiei Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice salariatii institutiei aveau un contract colectiv de munca in vigoare, drept pentru care au fost mentinute in plata salariile stabilite. incepand cu anul 2012, la incetarea contractului colectiv de munca au fost mentinute salariile in plata conform completarilor si modificarilor Legii nr.
Potrivit sursei citate, de la aparitia acestor probleme, nu au fost diminuate salariile angajatilor AFER, pana la data de 6 septembrie anul curent, moment in care conducerea institutiei a hotarat si a dispus diminuarea salariilor in cuantumuri diferentiate pe functii de pana la 40%, in lipsa unei
„Aceasta masura de diminuare a salariilor a condus la o situatie in care salariatii AFER, care deja aveau venituri salariale mai mici in comparatie cu alte unitati din sectorul feroviar din Romania, a carui autoritate o constituie, au ajuns in situatia disperata de sa doreasca declansarea conflictului de munca. in acest sens, ieri (luni- n. r.), la Adunarea Generala Extraordinara, membrii de sindicat au solicitat declansarea conflictului de munca, in conditiile prevazute de lege.
Problemele mentionate mai sus au fost aduse deja la cunostinta factorilor decizionali administrativi si politici (Ministerul Transporturilor, Guvernului Romaniei, Camera Deputatilor si Senatului Romaniei), care pana in prezent nu au luat nicio pozitie.