Close sidebar
Close sidebar

Salariile angajatiilor din AFER scad cu 40% din septembrie

Salariile angajatilor din Autoritatea Feroviara Romana (AFER) au scazut, incepand cu data de 6 septembrie, cu pana la 40%, acestia pierzand sume cuprinse intre 250 de lei si 2.000 de lei, a declarat, marti, pentru Agerpres, liderul sindical din AFER, Ioneta Alexe.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

„Situatia ingrata in care a ajuns AFER-ul, institutie publica finantata integral din venituri proprii, constituie efectul unei probleme pe termen lung, de cadru legislativ si de interferenta a unor diverse interese. La momentul aparitiei Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice salariatii institutiei aveau un contract colectiv de munca in vigoare, drept pentru care au fost mentinute in plata salariile stabilite. incepand cu anul 2012, la incetarea contractului colectiv de munca au fost mentinute salariile in plata conform completarilor si modificarilor Legii nr. 284/2010 care prevedeau 'mentinerea in plata' a salariilor. Mentionam faptul ca in AFER nu au mai avut loc majorari salariale din anul 2008. De aici au aparut problemele AFER, care, in urma controalelor Curtii de Conturi, a fost atrasa in procese care sunt si in prezent pe rol”, a explicat Ioneta Alexe.

Potrivit sursei citate, de la aparitia acestor probleme, nu au fost diminuate salariile angajatilor AFER, pana la data de 6 septembrie anul curent, moment in care conducerea institutiei a hotarat si a dispus diminuarea salariilor in cuantumuri diferentiate pe functii de pana la 40%, in lipsa unei

hotarari definitive si irevocabile a unei instante, cu privire la procesele aflate pe rol.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

„Aceasta masura de diminuare a salariilor a condus la o situatie in care salariatii AFER, care deja aveau venituri salariale mai mici in comparatie cu alte unitati din sectorul feroviar din Romania, a carui autoritate o constituie, au ajuns in situatia disperata de sa doreasca declansarea conflictului de munca. in acest sens, ieri (luni- n. r.), la Adunarea Generala Extraordinara, membrii de sindicat au solicitat declansarea conflictului de munca, in conditiile prevazute de lege.

Am anuntat Federatia Mecanicilor de Locomotiva, din care facem parte, si maine vom avea o intalnire cu reprezentantii acesteia, care cunosc de mult timp problemele cu care se confrunta AFER-ul, pentru a vedea care sunt pasii urmatori”, a adaugat liderul de sindicat.

Problemele mentionate mai sus au fost aduse deja la cunostinta factorilor decizionali administrativi si politici (Ministerul Transporturilor, Guvernului Romaniei, Camera Deputatilor si Senatului Romaniei), care pana in prezent nu au luat nicio pozitie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI