Chiar în ziua în care Curtea Constituțională (CCR) a admis sesizarea USR cu privire la două proiecte de legi care prevedeau creșterea salariilor demnitarilor, parlamentarii din arcul puterii au găsit o altă soluție pentru a-și ajusta veniturile.

Citeste si: Codul Muncii a fost modificat! Angajații vor beneficia de noi zile libere și variante flexibile de lucru

Noul proiect de lege a fost votat cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR).

Majorările demnitarilor vin în contextul în care majoritatea românilor abia găsesc resurse financiare pentru a plăti facturile la energie și abia fac față scumpirilor uriașe.

Cine sunt demnitarii care primesc majorările de 25%

Este vorba de indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

Citeste si: Guvernul acordă voucherele sociale de 250 lei şi în anul 2023. Veste bună de la premierul Ciucă

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că nu e normal să își mărească singuri salariile, în timp ce milioane de familii se luptă zilnic să se descurce cu explozia prețurilor", spun cei de la USR Plus.

Cum au procedat senatorii puterii pentru a ocoli restricțiile venite de la Curtea Constituțională: au modificat Ordonanța 115/2022 în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora. 

Citeste si: ANRE, controale "inopinate" la furnizorii de curent electric

Astfel, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică vor crește de la 1 noiembrie 2022.

Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

CCR: Legile privind majorările salariale din sistemul public, neconstituționale 

Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. USR a depus în luna iunie două sesizări în aceste sens la Curtea Constituţională.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

La câteva ore după această decizie, un amendament al UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, a decis: vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.

Potrivit Hotnews, autorii amendamentului nu au indicat sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.

Salariile demnitarilor români, spre 2500 de euro lunar

Întrebat dacă ar trebui majorate salariile demnitarilor din România, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că se află într-o situaţie delicată dacă se raportează la marea masă a oamenilor.

Salariile demnitarilor din România sunt de 2.500 de euro în condiţiile în care demnitarii UE câştigă 15.000 de euro, însă având în vedere perioada de criză îngheţarea salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate, mai spune Boloș.

"Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populaţie a României şi problemele cu care ne confruntăm cred că este o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni. Să nu uităm Sprijin pentru România şi ulterior măsurile care au fost de îngheţare a salariilor demnitarilor. Ceea ce spune multe despre deciziile guvernamentale", a declarat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si