Chiar în ziua în care Curtea Constituțională (CCR) a admis sesizarea USR cu privire la două proiecte de legi care prevedeau creșterea salariilor demnitarilor, parlamentarii din arcul puterii au găsit o altă soluție pentru a-și ajusta veniturile.
Citeste si: Codul Muncii a fost modificat! Angajații vor beneficia de noi zile libere și variante flexibile de lucru
Noul proiect de lege a fost votat cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR).
Majorările demnitarilor vin în contextul în care majoritatea românilor abia găsesc resurse financiare pentru a plăti facturile la energie și abia fac față scumpirilor uriașe.
Cine sunt demnitarii care primesc majorările de 25%
Este vorba de indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.
Citeste si: Guvernul acordă voucherele sociale de 250 lei şi în anul 2023. Veste bună de la premierul Ciucă
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro
Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro
"Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că nu e normal să își mărească singuri salariile, în timp ce milioane de familii se luptă zilnic să se descurce cu explozia prețurilor", spun cei de la USR Plus.
Cum au procedat senatorii puterii pentru a ocoli restricțiile venite de la Curtea Constituțională: au modificat Ordonanța 115/2022 în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora.
Citeste si: ANRE, controale "inopinate" la furnizorii de curent electric
Astfel, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică vor crește de la 1 noiembrie 2022.
Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
CCR: Legile privind majorările salariale din sistemul public, neconstituționale
Judecătorii CCR au decis miercuri dimineața ca majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale. USR a depus în luna iunie două sesizări în aceste sens la Curtea Constituţională.
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro
La câteva ore după această decizie, un amendament al UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, a decis: vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.
Potrivit Hotnews, autorii amendamentului nu au indicat sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.
Salariile demnitarilor români, spre 2500 de euro lunar
Întrebat dacă ar trebui majorate salariile demnitarilor din România, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, spune că se află într-o situaţie delicată dacă se raportează la marea masă a oamenilor.
Salariile demnitarilor din România sunt de 2.500 de euro în condiţiile în care demnitarii UE câştigă 15.000 de euro, însă având în vedere perioada de criză îngheţarea salariilor demnitarilor este un exerciţiu de solidaritate, mai spune Boloș.
"Dacă mă uit la salariile demnitarilor din Uniunea Europeană pot să fiu invidios. Dacă mă uit la ceea ce se întâmplă la nivel de populaţie a României şi problemele cu care ne confruntăm cred că este o perioadă de cumpătare şi deciziile luate de Guvern au fost de solidaritate faţă de oameni. Să nu uităm Sprijin pentru România şi ulterior măsurile care au fost de îngheţare a salariilor demnitarilor. Ceea ce spune multe despre deciziile guvernamentale", a declarat Marcel Boloş, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.