Salariile profesorilor au crescut după greva generală din lunile mai-iunie cu 1.000 de lei, potrivit unei Ordonanțe de urgență adoptate de Guvernul strâns cu ușa înainte de examenele de Bacalaureat și Evaluare națională.

Citește și: Salariile românilor, schimbare fără precedent în ultimii ani. Vestea bună din bugetul pe 2024

Tot atunci, Guvernul a promis noi creșteri salariale la începutul anului 2024, astfel încât salariul debutantului în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu net pe economie, lucru care nu se va întâmpla prea curând. 

După ultimele negocieri pe grilele de salarii cu sindicatele din Educație, premierul a promis că majorarea salarială de 20% promisă pentru anul 2024 este cuprinsă în bugetul pe anul viitor.

Însă, salarizarea profesorilor și a personalului din școli pentru anul 2024 a fost scoasă din ordonanța „trenuleț” și va fi decisă printr-o ordonanță de urgență separată.

Salariile din Educație le-au depășit pe cele din Sănătate în 2023

Salariul mediu net din Educație a ajuns la suma de 4.889 lei la nivelul lunii septembrie 2023, depășind salariul mediu net din Sănătate, care este de 4.611 lei, potrivit datelor INS.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Dacă la începutul anului salariul mediu net din Educație era de doar 3.882 lei, sub cel din Sănătate- care era de 4.167 lei, în ianuarie 2023, salariile profesorilor au venit puternic din urmă și le-au depășit pe cele ale cadrelor medicale la începutul verii 2023.

Începând din luna mai 2023, potrivit datelor statistice, salariul mediu net din Educație  a trecut peste salariul mediu din Sănătate ((4.816

lei vs 4.611 lei la acel moment).

După majorările salariale în două etape promise profesorilor- de 13% de la 1 ianuarie 2024 și 7% din 1 iunie- salariile din Educație vor mări decalajul față de Sănătatea publică.

Nemulțumiri privind salariile în sistemul de sănătate

Angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au făcut mai multe acțiuni de protest în această toamnă, nemulțumiți de salarizare și au amenințat chiar cu sistarea plăților către spitale şi furnizorii de servicii.

Salariile medicilor au crescut spectaculos, cu până la 70%, începând din primăvara anului 2018, însă majorările de atunci nu au mai fost continuate decât în limita ratei inflației.

Cel mai mare buget din istorie pentru Educație în 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că bugetul pe 2024 permite să se majoreze salariile profesorilor cu 20% anul viitor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, "nu şi la demnitari".

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și:  Ce indemnizații cresc cu 13,8% din ianuarie 2024, împreună cu pensiile

"Avem cel mai mare buget din istorie la Educaţie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult faţă de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulţi bani pentru a susţine investiţiile din infrastructură, asta înseamnă 6,5 miliarde de lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi şi lucrări de modernizare a porturilor", a afirmat şeful Guvernului, la momentul aprobării bugetului pe 2024. 

Există, de asemenea, suplimentări majore între 30 şi 50% în plus pentru Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu şi Dezvoltare, a adăugat premierul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si