În prezent, legea personalului clerical prevede că salariile preoților pornesc de la puțin peste 1.100 de lei și ajung la peste 3.000 de lei, în funcție de pregătirea și vechimea preoților, potrivit România TV.

Veniturile preoților reprezintă 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice.

Ce salarii au preoții?

În schimb, funcțiile de șefi ai bisericii sunt asimilate funcțiilor de demnitate publică.

Concret, Patriarhul Daniel câștigă cât președintele Camerei Deputaților sau cât președintele Senatului, adică peste 23.000 de lei brut. Un arhiepiscop câștigă cât un ministru, adică 22.000 de lei brut, scrie  antena3.ro.

Citește și: Vouchere vacanță 2023. Cine sunt românii care vor beneficia de tichete?

Potrivit unui studiu de dată recentă realizat de specialiști în resurse umane, unul dintre cele mai căutate locuri de muncă din România este acela de preot. Salariile variază, în funcție de studii, dar și de vechime, însă sunt destul de mari.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Așadar, un preot gradul I cu studii superioare câștigă 3.040 de lei, un preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei, iar un preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei. 

Veniturile preoților reprezintă 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice.

Veniturile preoților reprezintă 65% din salariile de bază stabilite potrivit legii pentru cadrele didactice.

[Sursa foto: PixaBay]

Salariile preoților sunt asigurate din banii de la bugetul de stat. În 2023, reprezentanţii cultelor religioase au primit 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor, o sumă cu 5% mai mare față de cea de anul trecut.

De asemenea, pe lângă cele peste 800 de milioane de lei, mai adăugăm și alte 370,2 milioane de lei de la stat pentru întreținerea sau restaurarea bisericilor sau mănăstirilor, în funcție de caz. Alte 9,18 milioane de lei sunt oferite de stat pentru plata salariilor către personalul neclerical.

Citește și: Solidaritate în sistemul sanitar: Angajații protestează pentru salarii echitabile și condiții de lucru decente

În acest moment, sunt aproximativ 14.000 de clerici ai bisericii ortodoxe. Opoziția este de părere că legea nu ar trebui să asocieze cele două profesii.

Fie construiești toată legea luând ca reper președintele României sau un profesor debutant sau o asistentă și salariile celorlați să depindă de salariul acelei funcții, fie nu legi deloc ”, este de părere Cristian Seidler, deputat USR.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si