Cum ajungi agent în penitenciar prin încadrare directă. Salariile depășesc 4.000 de lei
Vrei să te reprofilezi sau ești la început de drum?! Meseria de agent de penitenciar îți poate aduce sume considerabile în buzunar. Acest domeniu din România este căutat de tot mai mulți români.
Meseria de agent de penitenciar este căutată de tot mai mulți tineri. Numărul elevilor înscriși a crescut de la an la an. Absolvenții primesc automat un loc de muncă, ceea ce nu se mai întâmplă în multe domenii din România. De aceea, locul de muncă ca agent de penitenciar a devenit la mare căutare.
Meseria ca agent de penitenciar a fost introdusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) începând cu anul 2010.
Încadrarea ca agent de penitenciare, în sistemul administrației penitenciare, se face prin: repartizarea cu prioritate a absolvenților instituțiilor de învățământ pentru pregătirea personalului de penitenciare, ofițeri și agenți; - transferul pe funcții publice al cadrelor militare și funcționarilor publici cu statut special de la alte instituții publice de aparare, ordine publică și siguranță națională ale statului;
- concurs, din sursa externă.
Instituția are 290 de locuri libere în anul ce urmează, cifra a crescut semnificativ în ultimii 10 ani.
„Cifra de școlarizare a școlii s-a mărit treptat de la 100 elevi în anul 1997, ajungând ca, începând cu anul 2014, la SNPAP să fie școlarizați anual 240 elevi, din care 20 elevi din Republica Moldova. Începând cu anul școlar viitor, cifra de școlarizare este 290 de locuri, din care 240 pentru candidați bărbați și 30 locuri pentru candidați femei, la care se adaugă și 20 elevi din Republica Moldova", se
arata în datele furnizate de școală pentru wall-street.ro.
10.000 de lei este suma care include cheltuielile de cazare, masă, echipament, transport misiuni, îndemnizație lunară pentru elev într-un an școlar. Banii sunt scoși din fondurile publice.
Conform prevederilor în vigoare, absolvenții acestei instituții de învățământ sunt încadrați ca funcționari publici cu statut special definitiv și repartizați în locuri de muncă din penitenciare.
Persoanele care vor să se înscrie la școala de agenți de penitenciare trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Cursanții trebuie să aibă până în 35 de ani, să aibă bacalaureatul luat, să fie apți din punct de vedere medical și psihologic, și să nu fi fost condamnați.
Pentru admitere ei vor susține probe scrise de testare a cunoștințelor teoretice și a aptitudinilor fizice.
Salariile depășesc 4.000 de lei
Salariile agențiilor de penitenciare dfieră în funcție de încadrare, de gradul profesional, de vechimea în sistem, de program (normal sau în ture) sau de compartimentul de activitate (funcții în sectorul operativ, medical, educație-asistență psihosocială sau administrativ), tipul de unitate (penitenciar de maximă siguranță, închis, semideschis/deschis, penitenciar spital, penitenciar în zone izolate).
În anul 2016, salariile au variat de la 1.872 lei brut la 4.092 lei brut pentru un agent din sectorul operativ, cu o vechime de peste 22 de ani în sistemul penitenciarelor.
Salariații unității noastre beneficiază de salariul de bază la care se adaugă un spor de pericol în procent de 30%, sume compensatorii și normă de hrană, conform prevederilor legale in vigoare", potrivit instituției.
În închisori, pe lângp agenții formați în instituția de învățământ postliceal, există și angajați care lucrează în această funcție, după ce au fost încadrați din sursă externă.
Cursuri de specializare cu durata de 3 luni, desfășurate în anul de debut în carieră, pentru funcțiile administrative.
Cursuri de specializare cu durata de 6 luni, desfășurate în anul de debut în carieră, pentru funcțiile din sectorul operativ. conrom wall-street.ro.
Administrația Națională a Penitenciarelor are scoase la concurs peste 1.300 de posturi, care urmează să fie ocupate din sursă externă, dintre care peste 1.000 sunt pentru agenți de penitenciare.