Close sidebar
Close sidebar

Salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară a fost majorat! Câți bani vor primi aceștia după adoptarea Ordonanței de Urgență?

Guvernul Ciolacu a aprobat, marți o Ordonanță de Urgență care mărește salariul minim în construcții, în agricultură și în industria alimentară. Măririle se aplică începând cu salariile aferente lunii noiembrie 2023.

Stefania Pavel,

Crește salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară.

[Sursa foto: Colaj Shutterstock, Facebook, Pixabay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul Ciolacu a aprobat, în ședința din 31 octombrie 2023 ordonanța potrivit căreia salariile cresc în sectorul agricol, în cel alimentar, dar și în construcții.

Câți bani vor lua în mână muncitorii?

Așadar, dacă în trecut muncitorii aveau un salariu lunar de 4000 de lei, acum aceștia vor primi 4.582 lei, fără sporuri și alte bonusuri adăugate. Acestă sumă de bani se aplică ”pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră”, potrivit comunicatului transmis de Guvernul României.

Banii primiți de cei din sectorul agricol, alimentar, dar și de cei din construcții.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Salariul minim pe economie crește doar în anumite domenii. Guvernul adoptă ordonanța de urgență

În domeniul agricol și în industria alimentară s-a stabilit în ședința de marți o majorare a salariului brut de 436 lei. Astfel, dacă înainte aceștia primeau un salariu de 3000 de lei, începând cu luna noiembrie 2023 vor primi 3.436

lei. Însă, în ședință a fost specificat clar faptul că de aceste majorări salariale au parte doar cei care înainte primeau doar salariul minim pe economie. 

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

“De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor”, se mai specifică în comunicat.

Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei 

Guvernul a spus că în acest fel vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate.

Sumele au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele şi patronatele, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit şi pentru Dialog Social. Și salariul minim brut pe țară a fost majorat începând cu luna octombrie 2023, de la 3.000 lei, la 3.300 lei lunar, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900/ 2023.

Marcel Ciolacu- premierul României

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Viața la sat versus viața la oraș. Cât costă să trăiești decent în România? Coșul de bază atinge lunar valori exorbitante

Printre Hotărârile de Guvern de marți, se regăsesc alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei, dar și alocarea unor sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Culturii.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

De altfel, Premierul Marcel Ciolacu a solicitat astăzi miniştrilor să prezinte propuneri de reorganizare astfel încât, în fiecare minister, să existe o singură structură de emitere electronică a avizelor şi autorizaţiilor. Acestă măsură ar putea simplifica întregul proces, iar oamenii nu ar mai trebui să-și piardă timpul pe drumuri sau la cozi.

„Cetăţenii, oamenii de afaceri, primarii şi toţi cei care au nevoie de avize şi autorizaţii trebuie să ştie că le pot ridica adresându-se online unui singur serviciu din minister, ci nu ca acum, când sunt nevoiţi să bată la uşa mai multor agenţii sau structuri din subordinea ministerelor. Va exista o platformă electronică pe care o vom adapta în funcţie de specificul fiecărui domeniu şi pentru a pune punct contactului direct între funcţionari şi cetăţeni şi mediul de afaceri”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI