Un proiect de Hotărâre a Guvernului publicat pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) prevede majorarea salariului minim din 1 ianuarie 2023.

Citește și: Salariu minim 2023: autoritățile au propus majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei

Mai precis, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la suma de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru, ceea ce reprezintă o creştere cu 17,6% faţă de decembrie 2022.

USR propune ca majorarea salariului minim să NU fie impozitată

USR cere Guvernului ca majorarea salariului minim pe care coaliţia PSD-PNL o propune de la 1 ianuarie să nu fie impozitată, astfel încât să existe "o creştere reală de venituri în buzunarele oamenilor" şi nu în cele ale statului.

Conform unui comunicat USR, Guvernul "are tot interesul să tot crească salariul minim brut" în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare, pentru că atunci când creşte salariul minim brut cresc şi impozitele pe care le ia statul.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: O nouă reformă a pensiilor speciale. Valoarea pensiei nu va putea fi mai mare decât salariul

Potrivit aceleiaşi surse, creşterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul "va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaţilor", dacă se taxează integral.

În schimb, dacă această sumă nu este impozitată de stat, "toţi banii vor rămâne la cei care muncesc şi trebuie să facă faţă scumpirilor". Astfel, la un salariu minim de 2.550 de lei brut, angajaţii primesc 1.524 de lei net, iar la un salariu minim de 3.000

de lei brut, angajaţii primesc 1.774 de lei net, după toate taxele.

salariul minim

Creşterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaţilor

[Sursa foto: PixaBay]

"Guvernul foloseşte salariul minim ca o armă fiscală"

"Guvernul foloseşte salariul minim ca o armă fiscală pentru a lua mai mulţi bani din mediul privat. De aceea, creşte salariul minim brut în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare. În plină criză, statul trebuia să reducă taxarea muncii, aşa cum propune USR, prin eliminarea taxării echivalentului unui salariu minim. Nu să supraimpoziteze munca, aşa cum a făcut-o Guvernul PSD-PNL", a precizat deputatul USR Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Pe de altă parte, USR precizează că "aşteptările de la Ciolacu şi Ciucă sunt minime", în condiţiile în care, marţi, senatorii PSD-PNL-UDMR din comisiile de buget şi muncă au respins iniţiativa legislativă a USR privind eliminarea taxelor pe salariul minim. USR adaugă că măsura "Zero taxe" ar avea consecinţe benefice în special pentru cei cu venituri mici, ar reduce sărăcia, ar încuraja munca, ar activa forţa de muncă şi ar ţine oamenii activi în România.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Guvernul se laudă că va creşte veniturile angajaţilor cu salariul minim, când, de fapt, îşi va creşte încasările la buget pentru a angaja la stat mai multe pile, cunoştinţe, relaţii.

Aşteptăm să ne contraziceţi, ridicând valoarea salariului minim fără a taxa această creştere. Lăsaţi banii în buzunarele oamenilor", a spus deputatul USR Cristian Seidler.

Vor beneficia de majorarea salariului de bază minim un număr de 2.181.134 salariaţi. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si