Alpinistul a declarat la Digi24 ca cei 7 alpinisti care au cazut intr-o prapastie de 200 de metri nu aveau echipament, nu erau legati cu coarda, nu aveau ham si nici casca de protectie. Daca respectau toate procedurile, cel mai probabil ar fi supravietuit toti pentru ca avalansa nu a fost mare, spune el.

 "Oamenii nu au stiut sa mearga pe munte. Punct. Posibil, in momentul caderii, avand o casca, puteai sa scapi sa zicem cu o rana, doua, dar nu sa mori", a precizat el.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

O alta greseala pe care au facut-o a fost ca s-au aventurat toti si nu au testat terenul in prelabil. În mod normal, una dintre persoane ar fi trebuit sa mearga înainte sa vada daca stratul de zapada, care avea peste un metru, e rezistent.

Inainte de plecare, ei ar fi trebui sa anunte traseul pe care pleaca si, mai mult ca sigur, nu li s-ar fi permis sa plece pentru ca fusese lansata o avertizare de avalansa.

"Ceea ce nu stiu multi in turismul asta montan este ca iarna nu se merge pe trasee marcate, adica cele de vara. Trebuie sa te orientezi dupa zapada, dupa cum a fost pusa zapada”, a adaugat el. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si