Sâmbăta lui Lazăr 2023.   Biserica Ortodoxa sărbătorește pe 8 aprilie 2023 una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos și anume  învierea lui Lazăr, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile. În această zi se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.  

Pe data de 8 aprilie 2023, credincioșii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. Aceasta mai poartă numele și de Moșii de Florii.

Ce este, de fapt, plăcinta lui Lazăr și cum se prepară?

Știai că în această zi se mănâncă așa-numita plăcintă a lui Lazăr? Iată tot ce trebuie să știi despre ea și cum se prepară!

Gospodinele obișnuiesc să prepare această plăcintă cu brânză dulce, pe care o dau de pomană. 

Citește și: Floriile 2023. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe mese! Ce se mănâncă în această zi?

Ingrediente: 

 

  •  1 pachet foi de plăcintă
  •  1 kg brânză de vaci
  •  6 bucăți ouă
  •  5 linguri zahăr
  •  3 pliculețe zahăr vanilat
  •  1 ceașcă ulei pentru uns foile şi tava

Pentru decor:

 

  •  1 ou
  •  3 linguri lapte
  •  20 g susan

 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Mod de preparare:

Mai întâi, trebuie să desfaci foile de plăcintă în trei părți. Fiecare parte este formată din aproximativ 3-4 foi de plăcintă.

După ce ai pregătit foile, te poți ocupa de umplutură. Brânza se sfărâmă ușor cu furculiţa, se amestecă apoi cu ouăle și zahărul. Compoziția se mixează.

Într-o tavă unsă cu ulei, așază stratul de bază din cele 4-5 foi unse fiecare cu puţin ulei. Mai apoi, toarnă jumătate din cantitatea de brânză, adăugând alte 4-5 foi unse cu ulei, restul de brânză şi a treia parte de foi, unse cu ulei fiecare.

Taie plăcinta în bucăți egale și unge fiecare bucată cu ou bătut, amestecat cu lapte.

Pune plăcinta la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până când vezi că se rumenește. La final, după ce ai scos plăcinta din cuptor și s-a răcit, o poți presăra cu zahăr pudră. Poftă bună!

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

În această zi, gospodinele pregătesc plăcinte, pe care le oferă de pomană oamenilor. Mai mult de atât, femeile nu au voie să toarcă deloc. În caz contrar, pot face morții care stau la poarta Raiului să revină pe pământ.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În această zi, copiii colindă vecinii și prietenii cu crenguțe de salcie sfințite la biserică. În acest colind se regăsesc urări de bine și de sănătate. Mai mult de atât, cântecele copiilor povestesc despre Iisus Hristos, din generație în generație. Colindătorii sunt primiți de către gazde cu multă fericire și căldură sufletească. Pentru a-i cinsti, gazdele își împodobesc casa cu salcie sfințită. De asemenea, își exprimă starea de optimism și le spun cu credință: „Vă așteptăm și la anul!”. Bătrânii respectă tradițiile și îi răsplătesc pe aceștia cu ouă albe nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele pregătesc plăcinte și le dă de pomană vecinilor, musafirilor, rudelor. Dacă femeile prepară plăcinte, fetele plantează flori. Acest lucru le face să fie convinse că doar cele sădite în această zi vor fi pline de ramuri înflorite.

Citește și: Se spală rufe de Sâmbăta lui Lazăr? Iată răspunsul preoților!

În mai multe regiuni ale țării, fetele mai mici se dichisesc cu rochii albe, merg cu colindul prin sat și spun povestea sărmanului Lazăr, care a murit de tânăr. Gospodarii le cinstesc pe fete cu ouă, care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.

În trecut, în Sud, de Sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul. Acest obicei era, de fapt, un imn religios. De asemenea, pe vremuri, în Muntenia, fetele împodobite cu salcie cântau la fiecare poartă. În schimb, ele primeau ouă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si