Duminica Floriilor este precedată de această sărbătoare. Sâmbăta lui Lazăr mai este cunoscută şi ca Moşii de Florii, atunci când se fac pomeniri pentru cei decedați. Se sărbătorește pe 8 aprilie 2023.

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

În Sâmbăta lui Lazăr, Biserica Ortodoxă sărbătorește o minune foarte importantă, săvârșită de Iisus Hristos în viața pământeană, învierea lui Lazăr. Acest eveniment religios s-a petrecut în localitatea Betania, unde Lazăr, prietenul lui Iisus, murise de patru zile.

Învierea lui Lazăr a fost descrisă în Evanghelie, după Ioan, în Capitolul 11, versetele de la 1-45.

Sfântul Evanghelist Ioan povestea faptul că Lazăr, ca şi surorile lui, Marta şi Maria, făcea parte din grupul persoanelor preţuite de Iisus.

De asemenea, potrivit tradiției, Lazăr era fiul fariseului Simon.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr 2023

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

În această zi este bine ca femeile să facă plăcinte, pe care să le dea de pomană. La sate, femeile nu torc, pentru ca morții să nu revină pe pământ. De asemenea, se practică datina Lăzărelului, o practică ce amintește de un vechi zeu al vegetației, ce murea și renăștea la începutul fiecărei primăveri.

În zona sudică se merge cu Vaiul. Inițial, acesta a fost un imn religios. Tradiția spune că fetele care purtau salcie și cântau din poartă în poartă, primeau ouă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Duminica Floriilor 2023. Pe ce dată are loc sărbătoarea în acest an?

În această zi există obiceiul Cântecelor de Paști. În cântece se vorbește despre moartea și învierea lui Lazăr, o înviere care o anunță pe cea a Mântuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, la miezul nopții, fetele fierbeau apă cu busuioc, cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. Duminică, de Florii, se spălau cu această apă și o aruncau apoi la un pom fructifer. Acest lucru le ajuta să aibă un păr frumos și bogat.

Rugăciunea care trebuie rostită în această zi

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor.   Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Când trebuie să te spovedeşti înainte de Paşte 2023?

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si