In articol:
Sâmbăta lui Lazăr 2023. Biserica Ortodoxa sărbătorește pe 8 aprilie 2023 una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos și anume învierea lui Lazăr, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile.
Ultima zi înainte de Paște când se pot face parastase
Pe data de 8 aprilie 2023, credincioșii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. Aceasta mai poartă numele și de Moșii de Florii.
În această zi, gospodinele pregătesc plăcinte, pe care le oferă de pomană oamenilor. Mai mult de atât, femeile nu au voie să toarcă deloc.
Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?
În această zi, creștinii practică datina Lăzărelului. Această practică aduce aminte de un străvechi zeu al vegetației, care murea și renăștea în fiecare primăvară.
De asemenea, este și ultima zi de dinainte de Paște când se pot face parastase.
Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr
În această zi, copiii colindă vecinii și prietenii cu crenguțe de salcie sfințite la biserică.
În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele pregătesc plăcinte și le dă de pomană vecinilor, musafirilor, rudelor. Dacă femeile prepară plăcinte, fetele plantează flori. Acest lucru le face să fie convinse că doar cele sădite în această zi vor fi pline de ramuri înflorite.
Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!
În mai multe regiuni ale țării, fetele mai mici se dichisesc cu rochii albe, merg cu colindul prin sat și spun povestea sărmanului Lazăr, care a murit de tânăr. Gospodarii le cinstesc pe fete cu ouă, care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.
În trecut, în Sud, de Sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul. Acest obicei era, de fapt, un imn religios. De asemenea, pe vremuri, în Muntenia, fetele împodobite cu salcie cântau la fiecare poartă. În schimb, ele primeau ouă.