Close sidebar
Close sidebar

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Ultima zi înainte de Paște când se pot face parastase

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Cu doar o zi înainte de sărbătoarea Floriilor, creștinii au parte de o altă sărbătoare, potrivit calendarului ortodox. Este vorba de Sâmbăta lui Lazăr, ultima zi înainte de Paște în care se pot face parastase.

Laura Macovei,

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Ultima zi înainte de Paște când se pot face parastase

[Sursa foto: colaj]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sâmbăta lui Lazăr 2023. Biserica Ortodoxa sărbătorește pe 8 aprilie 2023 una dintre cele mai mari minuni ale Domnului nostru Iisus Hristos și anume  învierea lui Lazăr, prietenul Domnului, cel care era mort de patru zile. În această zi se oficiază Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. 

Ultima zi înainte de Paște când se pot face parastase

Pe data de 8 aprilie 2023, credincioșii sărbătoresc Sâmbăta lui Lazăr. Aceasta mai poartă numele și de Moșii de Florii.

În această zi, gospodinele pregătesc plăcinte, pe care le oferă de pomană oamenilor. Mai mult de atât, femeile nu au voie să toarcă deloc.

În caz contrar, pot face morții care stau la poarta Raiului să revină pe pământ.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea?

În această zi, creștinii practică datina Lăzărelului. Această practică aduce aminte de un străvechi zeu al vegetației, care murea și renăștea în fiecare primăvară.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

De asemenea, este și ultima zi de dinainte de Paște când se pot face parastase. 

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

În această zi, copiii colindă vecinii și prietenii cu crenguțe de salcie sfințite la biserică.

În acest colind se regăsesc urări de bine și de sănătate. Mai mult de atât, cântecele copiilor povestesc despre Iisus Hristos, din generație în generație. Colindătorii sunt primiți de către gazde cu multă fericire și căldură sufletească. Pentru a-i cinsti, gazdele își împodobesc casa cu salcie sfințită. De asemenea, își exprimă starea de optimism și le spun cu credință: „Vă așteptăm și la anul!”. Bătrânii respectă tradițiile și îi răsplătesc pe aceștia cu ouă albe nefierte, pentru a fi vopsite de Paște.

În Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele pregătesc plăcinte și le dă de pomană vecinilor, musafirilor, rudelor. Dacă femeile prepară plăcinte, fetele plantează flori. Acest lucru le face să fie convinse că doar cele sădite în această zi vor fi pline de ramuri înflorite.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr 2023. Tradiții și obiceiuri importante pentru această sărbătoare!

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În mai multe regiuni ale țării, fetele mai mici se dichisesc cu rochii albe, merg cu colindul prin sat și spun povestea sărmanului Lazăr, care a murit de tânăr. Gospodarii le cinstesc pe fete cu ouă, care urmează a fi încondeiate în Joia Mare.

În trecut, în Sud, de Sâmbăta Floriilor se mergea cu Vaiul. Acest obicei era, de fapt, un imn religios. De asemenea, pe vremuri, în Muntenia, fetele împodobite cu salcie cântau la fiecare poartă. În schimb, ele primeau ouă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI