Sâmbăta Luminată: Ce tradiţii se respectă în această zi? Prima săptămână de după Paşte, fiind cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată are o semnificaţie specială. În această perioadă, se spune că porțile Raiului sunt deschise și toți cei care mor acum ajung în Rai. Această zi de Sâmbătă este una foarte importantă, în care credincioșii respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a le merge totul bine.

Sâmbăta Luminată. Ce nu este bine să faci în acestă zi sfântă?

În zilele din Săptămana Luminată, creştinii ortodocşi, respectă mai multe tradiții și obiceiuri pentru a se asigura că le va merge bine tot anul.

În Sâmbăta Luminată, credincioşii merg la biserică cu un ou roşu pentru a se împărtăşi. Aceștia nu pot îngenunchia, pentru că se fac doar mătănii. 

Tot în această zi este bine să porți haine albe, pentru a atrage lucrurile pozitive asupra ta. Nu se spală, nu se calcă și nu se coase în această zi, pentru a nu atrage ghinionul.

Citeste si: Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

În Sâmbăta Luminată, spune tradiţia, nu se face niciun fel de muncă în casă, iar gospodinele trebuie să se pregătească pentru Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). 

De asemenea, aceasta este singura sâmbătă în care nu se face parastas, pentru că morţii vor fi pomeniţi la slujba specială de Paştele Blajinilor, în lunea de după Duminica Tomii. În această zi, sunt pomeniți doar cei care au murit înecați.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sâmbăta Luminată: Ce tradiţii se respectă în această zi?

Sâmbăta Luminată: Ce tradiţii se respectă în această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri care aduc spor în toate planurile

Se crede că în această zi poți atrage norocul de partea ta. În Sâmbăta Luminată, nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. De asemenea, în Sâmbăta Luminată nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomii.

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Sâmbăta Luminată

Săptămâna Luminată, care urmează imediat Duminicii Paştelui, păstrează în credinţa populară o serie de obiceiuri specifice fiecărei zile, înclusiv pentru Sâmbăta Luminată.

Din bătrâni, se spune că cei care se nasc în Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată această sptămână specială, dar mai cu seamă când se trage mai întâi clopotul la biserică, sunt norocoşi toată viaţa.

Din Duminica Sfintelor Paşti şi până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cantă Axionul Paştilor – „Îngerul a strigat…”, iar credincioşii se salută cu „Hristos a înviat!” şi îşi răspund cu „Adevărat a înviat!”.

Citeste si: Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti? Tradiţii pentru Săptămâna Luminată

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Denumirea de Săptămâna Luminată, din care face parte și Sâmbăta Luminată, provine de la un obicei practicat în vechime, când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte, explică teologii. Cei botezaţi erau numiţi „luminaţi” şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

În această perioadă nu se citeşte Psaltirea şi nu se fac parastase Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiţi. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Şi la slujbele de înmormântare din Sâmbăta Luminată, la fel ca în toată săptămâna de după Înviere, sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. În popor există credinţa că în Săptămâna Luminată, prin Învierea Mântuitorului, Raiul se deschide tuturor până la Duminica Tomii, care urmează Sâmbetei Luminate. Astfel că primele şapte zile de după Învierea lui Iisus Hristos, aşadar şi în Sâmbăta Luminată, toţi cei care mor ajung direct în Rai.

Citeste si: Paştele Blajinilor 2022: Pe ce dată pică această sărbătoare în calendarul ortodox? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si