Sâmbăta Mare 2023. După  Duminica Floriilor începe Săptămâna Mare.  Credincioșii intră pe 10 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, numită Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.  

Începând cu seara de Florii, până în Vinerea Mare, în toate bisericile creștin-ortodoxe, preoții săvârşesc Deniile. 

Săptămâna Mare. Tradiții și obiceiuri

În ultima săptămână înainte de  Paște  se respectă anumite tradiții și obiceiuri.

Iată ce este bine să faci și ce nu este deloc indicat!

Tradiția spune că fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte care are legătură cu Învierea Domnului Iisus Hristos. 

Citește și: Delicatese din carne de struț, pe masa de Paște

În prima zi din Săptămâna Mare,  luni, în biserică se citește istoria lui Iosif cel preafrumos patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. 

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Marți  se mai numește și Marțea Seacă.

Aceasta este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, moment în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu.

Marți, creștinii sunt îndrumați către priveghere, adică să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

Miercuri  se pomenește Iuda, la denii. Acesta a fost apostolul care i-a trădat pe Iisus Hristos, dar și pe Maria. În unele zone din țară, există obiceiul ca miercuri seara, copiii să meargă cu colindul.

La sfârșitul colindului, aceștia primesc ouă roșii pentru a le înroși Joia Mare.

Joi  are loc Denia celor 12 Evanghelii. Sunt amintite patru momente grele și anume: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina la care Iisus i-a strâns pe Apostoli în jurul său și la care s-a instituit Taina Împărtășaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-l ucidă.  

De asemenea, în Joia Mare, gospodinele vopsesc ouă roșii. Acesta reprezintă sângele lui Iisus Hristos.

Vinerea Neagră  este considerată cea mai tristă zi. Potrivit tradiției, Iisus Hristos a fost adus la judecată, batjocorit și răstignit. Apoi a fost ucis și îngropat. Pe seară au loc Deniile. În acest moment, credincioșii ocolesc biserica de trei ori. Ei trec apoi pe sub Sfântul Aer, Epitaf. Credincioșii vin acasă cu lumina Prohodului a punerii Domnului Iisus în mormânt. De asemenea, trebuie să înconjoare casa cu lumânarea aprinsă.

Sâmbăta Mare 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Sâmbăta Mare 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi?

Sâmbăta Mare 2023. Ce nu ai voie să faci în această zi?

[Sursa foto: colaj pixabay]

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În  Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat. Credincioșii se pregătesc pentru marea veghe. În această seară se vor aprinde luminile și are loc slujba Învierii.

Sâmbăta Mare este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru Paște. De obicei, în această zi se sacrifică mielul, care este simbolul lui Iisus în tradiția creștină.

Citește și: Când se trece pe sub masă înainte de Paște? Obiceiul din Săptămâna Mare

În Sâmbăta Mare, gospodinele pregătesc mâncarea pentru masa de Paște și fac ultimele retușuri prin casă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si