Sâmbăta morților 2022. În acest an, Sâmbăta Morților pică la data de 5 noiembrie. Este o zi foarte importantă, deoarece este dedicată celor încetați din viață. 

Ce se dă de pomană de Moșii de Toamnă?

De obicei, pomana constă în împărțirea de alimente preferate de răposat. Alimentele sunt puse în vase (cană, farfurie, strachină sau pahar) și cu tacâm.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel. 

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. Este sărbătoare mare! Se spală în Sâmbăta Morților? Anunțul bisericii

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători: Moşii de cireşe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufleteşte şi trupeşte, în comparaţie cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoşeşti.

Se mai obișnuiește să se dea de pomană ceapă verde şi usturoi, pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat gospodarii.

Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților?

În această zi, nu este bine să circuli noaptea, căci sufletele celor decedață colindă neîncetat. Unul dintre cele mai periculoase lucruri este acela de a merge în noaptea din ajun şi de Moși, când sufletele se întorc la mormite şi aşteaptă să meargă la cer.

Un alt lucru interzis este acela de a da cu mătură, căci așa poți ridica praful în ochii răposaților. Nu e bine să speli sau să arunci gunoiul.

De asemenea, nu este bine să mergi la fântână și nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate și trebuie să te ferești de ele. Nu este bine să faci vizite în ziua Moşilor, decât dacă mergi să dai alimente de pomană.

De asemenea, tradiția spune că nu trebuie să ieși din biserică înainte de terminarea Sfintei Liturghii.

Citeste si: Moșii de toamnă 2022. Cum se prepară corect coliva. Ingredientul secret


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si