În Sâmbăta Morților credincioșii duc la biserică colivă, colaci, vin, pomelnicul cu numele numele celor trecuți în neființă și lumânări. Toate acestea sunt sfințite de către preot, iar apoi se împart. Totodată, în această zi se mai împart si vase noi cu mâncare.

Citeste si: Calendar ortodox 18 februarie 2022. Ce sărbătoare este vineri?

Credincioșii care aleg să facă parastase în această zi trebuie să meargă la biserică de dimineață, la Sfânta Liturghie, se oficiază slujba și apoi are loc pomana.

Se merge la cimitir și se aprind cel puțin două lumânări.

Lăsata Secului 

Postul Paștelui este cel mai lung și aspru din cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe. Mai poartă și numele de „Postul Mare” și reamintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitor.

În acest an, Postul Paștelui va începe luni, 7 martie și va dura 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului. În cazul catolicilor, Postul Mare va fi din data de 28 februarie până pe data de 16 aprilie.

Tradiții de Sâmbăta Morţilor 2022

Lăsata Secului pentru Postul Mare al Paștelui va avea loc duminică, pe 6 martie. În săptămâna dinaintea începerii Postului Mare, credincioșii au voie să consume alimente precum brânză, ouă sau lapte. Această săptămână mai poartă și numele de Săptămâna Brânzei sau Săptămâna Laptelui. 

În Postul Paștelui, credincioșii nu consumă carne, ouă, pește, brânză, lapte. Este recomandat să nu consume untdelemn, fumatul şi alcoolul nefiind permise.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Buna Vestire 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea? Tradiţii şi obiceiuri

În perioada Postului Mare există anumite zile în care credincioșii pot consuma pește. Aceste zile sunt cunoscute sub denumirea de dezlegări și au loc după cum urmează: Praznicul Bunei Vestiri și de Florii, în duminica dinaintea Paștelui. 

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, nu se cântă și nici nu se dansează.

Citeste si: Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? Tradiţii şi obiceiuri

În această perioadă, se fac rugăciuni pentru binele casei, pentru ocrotire, pentru sănătatea trupească și sufletească a persoanelor care locuiesc în casă. 

După perioada în care au ținut post, credincioșii merg la Biserică pentru a se spovedi și împărtăși.

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022? Data la care are loc Lăsata Secului


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si