In articol:
- Sâmbăta Morților 2023: Tradiții și obiceiuri
- Sâmbăta Morților 2023. Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă?
Sâmbăta Morților 2023. Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă este o sărbătoare în memoria celor adormiți, ce marchează începutul sâmbetelor morților, în care creștinii dau de pomană.
Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de moșii de iarnă și ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare!
Sâmbăta Morților 2023: Tradiții și obiceiuri
Data în care sunt sărbătoriți Moșii de Iarnă depinde foarte mult de data în care cade Paștele. Astfel, Sâmbăta Morților va avea loc la data de 18 februarie 2023.
De Moșii de iarnă 2023, credincioșii aduc diverse bucate la biserică pentru ca preotul să le slujească și ulterior spre a fi date de pomană.
Conform tradiției, toate alimentele care nu au fost consumate în această zi trebuie aruncate, și nu mâncate a doua zi, când se anunță începutul postului Paștelui.
Citește și: Calendar ortodox 3 februarie 2023. Ce sărbătoare este vineri?
În ziua de Moșii de iarnă credincioșii nu trebuie să se lucreze, ci să se ofere alimente de pomană, să se meargă la biserică, să participe la Slujba Parastasului și a Sfintei Liturghii și să aprindă lumânări la cimitir, pentru sufletele celor trecuți în neființă. Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți.
Astfel, a doua zi credincișii renunță la carne. În cazul în care oamenii păstrează mâncarea de la Moșii de ianră și o consumă a doua zi, tradiția spune că iarna se va răzbuna și se va întoarce aducând frig și nămeți.
Acele femei care aleg să lucreze de Moșii de iarnă riscă să li "se întoarcă pomana" și să tremure ca piftia, așa cum spun datinile.
Odată cu lăsatul secului nu se mai fac nunţi. Noul sezon al ceremoniilor se deschide abia după Duminica Tomii (prima duminică de după Paște).
Sâmbăta Morților 2023. Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă?
Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).
Conform tradițiilor, în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării.
În Transilvania, se oferă de pomană bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită „pupi” (chec de mere).
Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri românești! Ce nu este bine să faci astăzi?
În Bucovina, pachetele de pomană includ numaidecât plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, ce au mulți copii.
În Banat, înainte de a merge la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, o mâncare din afumătură de porc.
În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț menit celui mai sărac copil, cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.
Se spune că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, deoarece urmează Duminica Lăsatului Secului de carne.
Citește și: Întâmpinarea Domnului 2023. Ce este bine să se dea de pomană în această zi de mare sărbătoare?