Sărbătoarea Moșilor de toamnă în anul 2023 are loc pe data de 4 noiembrie în Calendarul ortodox, într-o zi de sâmbătă. Această sărbătoare, denumită și Sâmbăta Morților, are loc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Cu ocazia acestei zile sfinte, credincioșii îi pomenesc pe cei trecuți la cele veșnice. Deși nu știm unde se află acum cei adormiți, în Sâmbăta Morților de rugăm atât pentru cei din iad, cât și pentru cei care au ajuns în rai.

Cei care au trecut la cele veșnice sunt numiți „adormiți” de către biserică. Prin acest termen înțelegem că este vorba despre o stare din care te poți trezi, însă în acest caz termenul semnifică trecerea dintr-un mod de existență într-un altul, nefiind vorba despre trecerea în starea de neființă, potrivit crestinortodox.ro

Iată care sunt cele mai importante tradiții pe care creștinii trebuie să le respecte pe 4 noiembrie, când sărbătorim Moșii de toamnă!

Sambata morților - mosii de toamna 2023

Sărbătoarea Moșilor de toamnă se mai numește și Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citește și: Sărbători noiembrie 2023: Calendar ortodox. Pe ce dată pică Moșii de toamnă, Sf. Mihail și Gavril și Sf. Andrei

Tradiții pentru Sâmbăta Morților- Moșii de toamnă 2023

În mai multe regiuni din România, cum ar fi Muntenia, credincioșii practică tradiții inedite. Una dintre ele este adăugarea unui bănuț pe lângă coliva pregătită pentru a fi dată de pomană. Bănuțul are rolul de a atrage norocul și binecuvântarea! Coliva și bănuțul sunt împărțite către cel mai sărman locuitor din sat. Prin acest gest, gospodinele își arată generozitatea și solidaritatea față de cei mai puțin norocoși.

De Sâmbăta Morților, creștinii ortodocși participă la slujbe bisericești. Este recomandat ca aceștia să se îmbrace în alb, iar femeile să-și acopere capul. Prin această tradiție, credincioșii arată modestie și respect față de Divinitate. Totodată, oamenii care merg la biserică trebuie să aibă relații sănătoase cu cei din jurul lor, pentru a se prezenta în fața preotului cu inima curată.

Gospodinele duc la biserică, în această zi sfântă, colivă, vin și pachete pe care mai apoi le vor împărți pentru sufletele celor dragi care nu mai sunt printre noi. Femeile pregătesc o colivă mare, iar pe lângă aceasta ele mai pregătesc și păhărele cu colivă pe care la finalul slujbei din biserică le împart alături de câte o lumânare. Este important ca credincioșii să nu uite să ducă la biserică tămâie, cărbuni și un prosop, care vor fi date preoților. 

Sambata morților - mosii de toamna 2023

Sărbătoarea Moșilor de toamnă este notată cu cruce roșie în Calendarul ortodox!

[Sursa foto: Facebook]

Cu ocazia acestei zile de sărbătoare, gospodinele nu dau cu mătura în gospodărie pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiți. În plus, ele evită să spele sau să arunce gunoiul din casă pentru a nu afecta starea spirituală a celor trecuți în neființă.

De Moșii de Toamnă sau Sâmbăta Morților, creștinii dau de pomană pilaf, carne, pește, supe, ciorbe, sarmale sau alte feluri de mâncare gătită. Pentru a face un pachet mai generos, unele gospodine adaugă și legume, fructe, prăjituri, dulciuri și conserve sau produse de patiserie.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Ce se împarte de Moşii de Toamnă 2023? Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are loc în prima sâmbătă din noiembrie

De Sâmbăta Morților, creștinii merg să aprindă la mormintele celor dragi cel puțin două lumânări, care au rolul de a lumina și de a încălzi sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Tot cu ocazia acestei sărbători, oamenii merg la cimitir și curăță mormintele apropiaților și le decorează cu lumânări și flori.

Potrivit tradiției de la sat, creștinii fac o masă de pomenire la care sunt invitate rude, vecini, dar și oamenii sărmani.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si