Sâmbăta Sfântului Teodor 2022. Sfântul Teodor este sărbătorit pentru o minune săvârșită la mulți ani după trecerea sa la cele veșnice. În aceeași zi se face pomenirea celor adormiți.

Tradiția populară mai spune că vinerea înainte de sărbătorirea Sfântului Teodor este Vinerea Sântoaderului. Se mai numește și Vinerea de după Lăsatul Secului de Paște. Este dedicată unuia dintre Caii lui Sântoader.

În tradiția creștină această zi mai este numită și Sâmbăta Colivelor.

Este prima sâmbătă din Postul Mare. Tot în caestă zi, gospodinele obișnuiesc să pregătească colivă din grâu fiert și o împodobesc.

Totodată, coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor.

Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Teodor. Ce nu este bine să faci în acestă zi?

În ziua sărbătorii Sfântului Teodor, femeile nu au voie să muncească. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat în aceastăă zi.

De asemenea, în această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.

Citeste si: Paştele ortodox 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte în acest an? Tradiţii şi obiceiuri

În tradiție se mai spune și că părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sâmbăta Sfântului Teodor 2022: Ce nu este bine să faci în această zi?

Sâmbăta Sfântului Teodor 2022: Ce nu este bine să faci în această zi?

[Sursa foto: PixaBay]

Sărbătoarea Sfântului Teodor este așteptată cu mult interes mai ales de fetele nemăritate și de tinerele neveste. Astfel, Înainte de răsăritul soarelui, fetele scoteau rădăcina Homanului, iarba cu întrebuințări în medicina populară, în vrăji și în descântece. Apoi îl invocau pe Sântoaderul cel Mare:  „Toadere, Sântoadere/ Dă cosiță fetelor/Cât e coada iepelor”.

Totodată, planta cunoscută și sub numele de Iarba Mare era invocată în ziua de vineri, după Lăsatul Secului de Paști, să dea frumuseșe și păr bogat fetelor și nevestelor.

Citeste si: Pe ce dată pică Buna Vestire în 2022 şi ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?

Sâmbăta Sântoaderului se crede că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa amintită, se tunde părul de pe fruntea vacilor și invocând același descântec de mai sus, pentru a crește părul fetelor, ele nu au voie să iasă din casă fără a fi spălate „deoarece le mănâncă caii părul”.

De asemenea, este ziua când fetele (trecute de 14 ani) își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului.

De Sfântul Teodor se fac mâncăruri speciale (boabe de grâu sau porumb fierte și indulcite cu miere) se fac colaci din făină de grâu denumiți și Brândușei, care se dau de pomană.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

În seara dinaintea sărbătorii, la slujba „Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite”, se cântă un canon de laudă către Sfântul Mare Mucenic Teodor, pentru minunea colivelor, compus de Sfântul Ioan Damaschin.

Citeste si: Zile cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui 2022. Calendar ortodox

În dimineața în care este prăznuit Sfântul Teodor se binecuvintează coliva și se împarte credincioșilor. La sinaxarul de sâmbătă, se citește și un cuvânt de laudă către Sfântul Teodor Tiron, alcătuit de Sfântul Grigorie de Nyssa.

De asemenea, minunea săvârșită de Sfântul Teodor încununează și prima săptămână a Postului Mare, întărindu-ne credința că, prin post și rugăciune, se risipesc toate uneltirile viclene ale vrăjmașilor noștri celor văzuți și nevăzuți.

Se face colivă și de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se mai crede că atunci când o parte din colivă este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si