Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. În această zi, îi pomenim pe cei dragi trecuți în neființă. Credincioșii aduc în această zi la Biserică jertfe pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. 

Sâmbăta Sfântului Teodor sau Sâmbăta Colivelor,  așa cum mai este cunoscută, pică pe data de 4 martie 2023, potrivit calendarului creștin-ortodox.

Ce se dă de pomană în această zi de sărbătoare?

Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Ce se dă de pomană în această zi de sărbătoare?

Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Ce se dă de pomană în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: creștin-ortodox]

În această zi de sărbătoare, cei trecuți în neființă sunt pomeniți, la fel ca în orice altă zi de sâmbătă.

Creștinii ortodocși care participă la slujba din Sâmbăta Sfântului Teodor aduc jertfe precum: pâine, vin, colivă, colaci, pomană pentru sufletele celor dragi care s-au stins din viață.

Cel mai important lucru pe care este bine să-l împarți în Sâmbăta Sfântului Teodor este coliva, care să fie mai întâi sfințită de către preot.

Citește și: Calendar creștin-ortodox martie 2023. Sărbători cu cruce roșie și cruce neagră!

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ce tradiții și obiceiuri se practică în această sâmbătă? 

În Sâmbăta Sfântului Teodor,  femeile nu trebuie să muncească. Spălatul rufelor, mai ales la mână, este văzut ca un mare păcat.

De asemenea, tot în această zi, rudele nu trebuie să aibă certuri pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri. 

Este recomandat ca părinții să petreacă mai mult timp alături de copii, dar să nu îi răsfețe prea tare.

De Sfântul Teodor   se fac mâncăruri speciale, precum boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu denumiți și Brândușei, care se dau de pomană.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În seara dinaintea sărbătorii, la slujba „Liturghiei Darurilor mai înainte Sfințite”, se cântă un canon de laudă către Sfântul Mare Mucenic Teodor, pentru minunea colivelor, compus de Sfântul Ioan Damaschin.

Citește și: Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

În dimineața în care este prăznuit Sfântul Teodor se binecuvintează coliva și se împarte credincioșilor. La sinaxarul de sâmbătă, se citește și un cuvânt de laudă către Sfântul Teodor Tiron, alcătuit de Sfântul Grigorie de Nyssa.

Se face colivă și de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se mai crede că atunci când o parte din colivă este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si