Multe persoane folosesc șamponul uscat în rutina lor normală, deoarece prelungește zilele dintre spălatul părului. În luna octombrie a anului trecut, Food and Drug Administration a descoperit în aceste produse niveluri potențial ridicate de benzen, o substanță chimică cancerigenă. De atunci, mărci populare de șampon uscat se află sub incidența unei retrageri voluntare a produselor fabricate înainte de octombrie 2021, deoarece acestea conțin benzen, conform Medical Xpress.

"Este mai puțin îngrijorător faptul că magazinele nu au retras șampoanele de pe rafturile lor, ci mai degrabă faptul că cineva le-a cumpărat și că stau acasă în dulap", spune Britton Trabert, doctor în medicină, MS, epidemiolog la Huntsman Cancer Institute și profesor asistent de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Utah (U).

Specialiștii recomandă verificarea șampoanelor uscate depozitate

"Ar fi bine să verificați denumirea produsului, numărul de lot și codul UPC al șampoanelor uscate pe care le aveți depozitate și să scăpați de cele care conțin benzen", a mai spus specialistul.

Institutul Național al Cancerului (NCI) descrie benzenul ca fiind o substanță chimică lichidă, incoloră sau galben deschis, la temperatura camerei

Institutul Național al Cancerului (NCI) descrie benzenul ca fiind o substanță chimică lichidă, incoloră sau galben deschis, la temperatura camerei

[Sursa foto: Pexels.com]

Institutul Național al Cancerului (NCI) descrie benzenul ca fiind o substanță chimică lichidă, incoloră sau galben deschis, la temperatura camerei. Oamenii pot fi expuși prin respirarea aerului care conține substanța chimică, prin piele sau pe cale orală. Acesta a fost legat de leucemie și alte tipuri de cancer de sânge, potrivit NCI.

Citește și: Ultima dorință a unei femei cu cancer în fază terminală. Prietena ei i-a fost alături necondiționat: „Am vrut o zi ca în basme”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"Cea mai mare parte a cunoștințelor noastre despre benzen ca agent cancerigen uman provine de la persoane care au fost expuse pe termen lung la niveluri ridicate de benzen, cum ar fi lucrătorii din industria chimică care utilizează sau produc benzen", spune Steven Lacey, doctor în științe, MS, profesor și șef de

divizie de sănătate publică la U.

"Se știe mai puțin despre riscul generat de expunerile comparativ mai mici la produsele de consum, dar odată ce se cunoaște acest tip de contaminare a produselor, pare destul de ușor de evitat, mai ales când există atât de multe alternative- în acest caz, versiuni mai noi de șampoane uscate care nu conțin această substanță chimică". Retragerile voluntare la care am asistat din partea producătorilor par prudente până când expunerea consumatorilor va fi mai bine înțeleasă sau până când formula produsului va fi modificată", a precizat Steven Lacey.

Din anul 1979 benzenul este considerat substanță cancerigenă

O substanță cancerigenă este o substanță care poate schimba modul în care funcționează celulele noastre, provocând cancer. Deși, doar pentru că ceva este etichetat ca fiind cancerigen, expunerea nu duce întotdeauna la cancer. Riscul de a dezvolta cancer depinde de durata expunerii și de fondul genetic. NCI oferă și o listă a substanțelor cancerigene cunoscute.

"Din 1979, benzenul a fost considerat cancerigen pentru oameni de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC). Conferința Americană a Igieniștilor Industriali Guvernamentali clasifică benzenul ca fiind un carcinogen uman confirmat de clasa A1, vizând sângele, cu expuneri care duc la leucemie”, spune Rodney Handy, MBA, Ph.D., profesor de medicină familială și preventivă la U.

Institutul Național al Cancerului (NCI) descrie benzenul ca fiind o substanță chimică lichidă, incoloră sau galben deschis, la temperatura camerei

Institutul Național al Cancerului (NCI) descrie benzenul ca fiind o substanță chimică lichidă, incoloră sau galben deschis, la temperatura camerei

[Sursa foto: Pexels.com]

Atunci când șamponul uscat este pulverizat, ingredientele propulsoare pe bază de petrol, sau gazul care se transformă în lichid sub presiunea unei cutii de aerosoli din aluminiu, conține urme de benzen.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Federația Părinților, revoltă absolută după ce s-a descoperit o rețea de droguri în liceele din București: „O amploare alarmantă”

"Dacă ați folosit șampoanele uscate enumerate în lista de retragere de către FDA înainte ca acestea să fie retrase de pe rafturi, comunicați acest lucru medicului dumneavoastră", spune Trabert.

"Puteți purta o conversație cu medicul dumneavoastră despre ce ar fi adecvat pentru a monitoriza potențialele efecte asupra sănătății, iar medicul dumneavoastră va fi conștient de ce teste trebuie să vă recomande dacă există îngrijorări", a mai adăugat specialistul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si